Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

IKEA i UNICEF zajedno za pomoć djeci u Hrvatskoj 450 paketa za podršku ranom učenju djeci u socijalno ugroženim obiteljima

Datum objave: 1. srpnja 2020.

Tvrtka IKEA je podržala UNICEF-ovu akciju za pomoć djeci predškolskog uzrasta iz ranjivih skupina u Međimurskoj županiji i donirala 7600 igračaka, slikovnica, knjiga i pribora za crtanje i bojanje u vrijednosti od više od 320 tisuća kuna. Zahvaljujući donaciji tvrtke IKEA Hrvatska, a u suradnji s Međimurskom županijom, školama i vrtićima, UNICEF je dostavio 450 paketa za djecu predškolske dobi u socijalno ugroženim obiteljima kojima je potrebna podrška u stvaranju poticajnog okruženja za djecu.
 
UNICEF u Hrvatskoj brine da djeca iz najranjivijih društvenih skupina imaju jednake prilike kao i njihovi vršnjaci. To se posebno odnosi na rano obrazovanje, koje je presudno za uspjeh u djetetovom kasnijem školovanju. U ranoj i predškolskoj dobi već jednostavne aktivnosti kao što je čitanje slikovnica pomaže u razvoju pred-čitalačkih i pred-numeričkih kompetencija, bojanje i crtanje pomaže razvoju grafomotorike, dok društvene igre i plišane igračke pomažu razvijanju emocionalnih vještina. Igra kao takva bitan je dio odrastanja, učenja o sebi, drugima i okolini te tako potiče razvoj zdravog i sretnog djeteta.
„Za nas u tvrtki IKEA djeca su najvažniji ljudi na svijetu i uvijek nastojimo doprinijeti što ljepšem djetinjstvu sve djece, a osobito smo osjetljivi na potrebe mališana iz ranjivih skupina. Želimo im pružiti podršku na njihovom obrazovnom putu i tako im pomoći da stvore bolju budućnost za sebe i svoje obitelji. Svjesni smo kako je kriza uzrokovana koronavirusom dodatno povećala pritisak na mnoge obitelji i zato smo odlučili podržati projekt UNICEF-a. Vjerujemo kako će, uz pomoć doniranih didaktičkih igračaka, mališani iz Međimurske županije savladati neke nove vještine i još se bolje pripremiti za buduće školske zadatke“ istaknuo je Hrvoje Dragušica, stručnjak za održivi razvoj tvrtke IKEA Hrvatska.
Kriza izazvana pandemijom donijela je nove izazove za predškolsku djecu, naročito onu iz ranjivih skupina, koja još uvijek ne pohađaju vrtić ili predškolu. Za taj uzrast, u vrijeme krize, nije postojao obrazovni program preko televizije ili interneta, kao što je bio slučaj za starije školarce, a bez pripreme za školu, djeca su već u prvom razredu u riziku od zaostajanja za drugim đacima. Slanjem paketa koji uključuju igračke i pribor za rano učenje UNICEF nastoji osigurati predškolskoj djeci pristup obrazovnim i razvojnim sadržajima koji im nisu dostupni.
Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Regina M. Castillo, istaknula je „Dječji životi i njihovo obrazovanje ne smiju biti zapostavljeni zbog krize i u ovim izazovnim vremenima naša je dužnost učiniti sve da ih zaštitimo. UNICEF je pokrenuo ovu akciju kako bi pružio podršku obiteljima koje su zbog životnih okolnosti i krize u posebnom nepovoljnom položaju, kako bi mogli svojoj djeci omogućiti potrebne uvjete za sretno odrastanje i razvoj. Iznimno smo zahvalni na velikom doprinosu tvrtke IKEA Hrvatska koja je, prepoznavši važnost UNICEF-ovih aktivnosti, pružila značajnu podršku najranjivijoj djeci u Hrvatskoj.“
Zahvale su u UNICEF stigle od korisnika iz Međimurja: „Premda smo i jedno i drugo djetetu potrebni, premda se ne isključujemo, rijetko smo sve troje zajedno - odgajatelj, roditelj i dijete. Nit sam ja kao odgajatelj izravni svjedok njegovu roditeljstvu, nit je on nazočan za vrijeme mojeg rada s djetetom. Dijete je jedini svjedok, naših uloga u svom odrastanju. Kroz našu dugogodišnju i kvalitetnu suradnju na razvijanju UNICEF-ovih programa i projekata zajednički smo usmjereni na promicanje i uvažavanje dječjih prava."  - stoji u poruci zahvalnosti koju je ovom prigodom primio UNICEF.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content