Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama

Datum objave: 26. lipnja 2020.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 1987. godine  proglasila 26. lipnja Međunarodnim danom borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama s ciljem jačanja svih struktura i institucija koje pridonose smanjenju ovog problema i rade na uspostavljanju društva u kojem neće biti zlouporabe droga.   
Iz podataka hrvatskog nacionalnog Registra osoba liječenih zbog zlouporabe psihoaktivnih droga koji se vodi pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo pokazuje da djelovanje sustava za prevenciju ovisnosti i izvanbolničko liječenje ovisnika uspijeva ovisnike zadržati sve duže u tretmanu, a ujedno se smanjuje broj novih ovisnika, posebno o opijatima. Prošle se godine u sustavu bilježi tek 136 novopridošlih ovisnika o opijatima što ukazuje da je liječenje djelotvorno i da heroinski ovisnici nisu prepušteni ulici i kriminalnom miljeu te ne „proizvode“ nove heroinske ovisnike.
Stopa liječenih osoba zbog ovisnosti o opijatima u odnosu na 100 000 stanovnika u dobi od 15.-64. godine za Hrvatsku iznosi 188,5. Najvišu stopu liječenih ovisnika koji su ovisni o opijatima imala je Zadarska (481,9), zatim Istarska županija (424,7), Šibensko-kninska (408,3), Primorsko-goranska (286,9), Splitsko-dalmatinska (271,9), Grad Zagreb (250,4) te Dubrovačko-neretvanska (203,0). Međimurska županija je sa stopom liječenih zbog ovisnosti o opijatima 109,3 ispod hrvatskog prosjeka.
Unatrag desetak godina, broj liječenih ovisnika u našoj Županiji stagnira i kreće se oko 100. Iako je naša Županija još uvijek ispod hrvatskog prosjeka po broju liječenih opijatskih ovisnika, to naravno ne znači da taj problem kod nas ne postoji. Bilježi se javljanje ovisnika o heroinu, marihuani i drugim sredstvima, a kod mnogih je zabilježeno i istovremeno uzimanje više vrsta droga, često uz alkohol.
''Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga prilagođeno je aktualnoj epidemiološkoj situaciji zbog koronavirusa, sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Održane su radionice s djecom i mladima u dva romska naselja, poštujući epidemiološke preporuke o sigurnom održavanju grupnih aktivnosti, a podjela edukativnih  materijala o štetnosti sredstava ovisnosti obavljena je beskontaktnom dostavom. Zbog epidemije mnoge planirane aktivnosti nisu mogle biti održane, no mi od njih nismo odustali vjerujući kako ćemo ih realizirati do kraja godine.'', izjavila je Sandra Herman, predsjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content