Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska zaklada za obrazovanje dr. Vinko Žganec dodijelila 45.000 kuna za 41 uspješnog studenta

Datum objave: 26. lipnja 2020.

Od 2012. godine na području naše županije djeluje Međimurska zaklada za obrazovanje dr. Vinko Žganec osnovana sa svrhom pružanja potpore, novčane i druge pomoći redovitim učenicima i studentima.
Zaklada se financira isključivo donacijama pravnih i fizičkih osoba, jedinica lokalne i područne samouprave te putem humanitarnih akcija, a do sada je kroz Zakladu dodijeljeno 435.000 kuna za 532 srednjoškolca i studenta. Početkom godine raspisan je novi „Javni poziv za dodjelu potpora učenicima srednjih škola i studentima u 2020. godini“ koji je bio otvoren do 1. lipnja 2020. Potpore se dodjeljuju na 3 razine – za učenike srednjih škola prema kriteriju izvrsnosti, odnosno postignutim uspjesima na državnim natjecanjima, studentima visokoškolskih ustanova prema kriteriju izvrsnosti te studentima poslijediplomskih studija.
Krajem godine novi natječaj za učenike srednjih škola
S obzirom na situaciju vezanu uz epidemiju uzrokovanu koronavirusom, poništen je dio Javnog poziva koji se odnosio na učenike srednjih škola, zbog otkazivanja svih državnih natjecanja u ovoj školskoj godini te će isti biti raspisan tijekom školske godine 2020./2021.
Prema javnom pozivu pristigle su ukupno 54 prijave, od čega je odobrena 41 potpora za prijavitelje koji su zadovoljili uvjete te je odlukom Upravnog odbora zaklade odlučeno da će redovnim studentima na temelju kriterija izvrsnosti biti dodijeljeno po 1000 kn, a studentima poslijediplomskih studija po 5000 kn što je pojasnila predsjednica Upravnog odbora Zaklade, zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, koja je uputila pohvale studentima koji su ostvarili pravo na potpore: „Čestitke studentima koji ne samo da pohađaju zahtjevne studije, već rješavaju svoje obaveze u roku i ostvaruju odlične rezultate.“
Kroz ovogodišnji Javni poziv Zaklada je isplatila ukupno 45.000 kuna, 40.000 kuna za 40 studenata, a među njima je studentica Ekonomskog fakulteta u Rijeci Kristiana Lesničar koja je istaknula da svaka novčana potpora mnogo znači pri financiranju studentskih troškova. Potpore su isplaćene 15. lipnja, a neki od studenata već su sredstva korisno iskoristili, što je potvrdila Marija Rešetar, studentica na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, kojoj je potpora pomogla pri kupnji novog prijenosnog računala.
Među prijavama našla se i jedna potpora za studente poslijediplomskih studija koji se nagrađuju za radove vezane uz teme od neposrednog interesa za gospodarski, kulturni, obrazovni i znanstveni razvoj Međimurske županije. Goran Toplek, student Poslijediplomskog doktorskog studija Medicinskog fakulteta u Osijeku, zaposlenik Županijske bolnice Čakovec, svojim radom na temu „Utjecaj motivacijskog razgovora i intenzivne edukacije bolesnika o titraciji inzulina na bazal oral terapiji“ želi poboljšati kvalitetu života bolesnika Međimurske županije kroz smjernice za edukaciju izrađene istraživanjem na pacijentima.
Uz brojna kapitalna ulaganja u obrazovanju, ni u jednom trenutku ne zanemarujemo poticanje izvrsnosti i solidarnosti, usmjeravajući proračunska sredstva kroz rad Međimurske zaklade za obrazovanje i slične potpore. Drago mi je što možemo poduprijeti mlade, sposobne i ambiciozne ljude koji pokazuju volju i želju da grade bolju budućnost svojim znanjem na korist zajednice.“, zaključno je kazao upravitelj Zaklade, župan Međimurske županije Matija Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content