Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Otvoren Javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Datum objave: 25. lipnja 2020.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost danas, 25. 6. 2020. godine je krenuo s dugo očekivanim nastavkom programa energetske obnove obiteljskih kuća. Za obnovu obiteljskih kuća u 2020. godini je osigurano 203 milijuna kuna. Javni poziv sa svim uvjetima sufinanciranja objavljen je na stranicama Fonda, no sa zaprimanjem prijava Fond službeno započinje 1. rujna 2020. godine iz razloga što se građanima željelo ostaviti dovoljno vremena za pripremu planiranih projekata i potrebne dokumentacije.
Cilj programa je potaknuti primjenu mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama. Na taj će se način smanjiti količina potrebne energije za zagrijavanje i hlađenje prostora odnosno osigurati energetske i financijske uštede te povećati kvaliteta boravka u prostoru.
Građanima će se tako, neovisno o lokaciji, s do 60% sredstava sufinancirati povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova, stropa, poda, krova, zamjena stolarije energetski učinkovitijom te ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući i fotonaponske sustave za proizvodnju električne energije. Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo može dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava.
Na javni poziv Fonda mogu se prijaviti građani čije kuće imaju više od 50% površine namijenjene stanovanju, do 3 stambene jedinice ili kvadraturu do 600m2. Prijavitelji u toj kući moraju imati prebivalište, uredno vlasništvo i dokaz da je kuća u potpunosti legalna. Mogućnost prijave ovisi i o energetskom razredu pa se tako mogu prijaviti građani kontinentalne Hrvatske za obnovu kuća energetskog razreda D ili niže, odnosno građani primorske Hrvatske čije kuće imaju energetski razred C ili niže.
Novost od ove godine je i način prijave te će se za sredstva biti moguće prijaviti isključivo putem sustava za e-Prijave na javne pozive Fonda. Svjesni da će ovaj način prijave za dio građana predstavljati izazov osigurana je pomoć energetskih certifikatora, koji će građanima pomoći u ispunjavanju obrasca i prikupljanju dokumentacije potrebne za prijavu. Za tu uslugu će korisnicima biti odobren trošak i do 500 kn, uz napomenu da će trošak biti prihvatljiv samo za korisnike kojima sufinanciranje bude
odobreno i koji provedu obnovu.
Za prijavu je potrebno pripremiti elektronske verzije (scanove) dokaza o prebivalištu, vlasništvu i zakonitosti građevine, ponudu izvođača, kao i ostalu dokumentaciju koja se navodi u tekstu Javnog poziva.
Uz ovaj, Fond je danas objavio i Javni poziv za financiranje energetske obnove kuća socijalno ugroženih građana, vrijedan 32 milijuna kuna. Prema socijalnim kriterijima, utvrđenima u Izmjenama programa koje je u svibnju na inicijativu Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja usvojila Vlada RH, centri za socijalnu skrb će koordinirati energetske certifikatore kako bi najugroženijim građanima pomogli u prijavi. Usluge certifikatora i trošak energetske obnove će ovim građanima biti u potpunosti podmireni od strane Fonda.
 
Izvor: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
Naslov dokumenta: Popis energetskih certifikatora u Međimurskoj županiji (XLSX)

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content