Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Sklonište za životinje Prijatelji dobilo novi Edukacijski centar

Datum objave: 18. lipnja 2020.

Međimurska županija jedan je od partnera na projektu S.N.A.G.A. ŽIVOTA kojem je cilj učinkovitija resocijalizacija i reintegracija počinitelja kaznenih djela nakon odsluženja kaznenopravnih sankcija. Nositelj projekta vrijednog 1.173.440,27 kuna je ZEU Prijatelji životinja i prirode Čakovec, a sufinancira se sredstvima Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Zahvaljujući projektu, podignut je novi Edukacijski centar ZEU Prijatelji, kojega je u četvrtak, 18. lipnja 2020. godine otvorio župan Međimurske županije Matija Posavec. Centar je  namijenjen provedbi projektnih  modularnih edukacija različitih korisnika, od socijalno osjetljivih skupina građana do školske djece i mladih, a kroz projekt će se najviše raditi s  počiniteljima kaznenih djela u postpenalnom prihvatu. Tri grupe po osam postpenalnih polaznika proći će modularnu i interaktivnu edukaciju sa stručnim trenerima, s ciljem integracije i izgradnje samopouzdanja, samopoštovanja te razvijanja timskog rada.
Svaki projekt koji pridonosi boljitku zajednice iznimno je vrijedan, a posebice kada uključuje više razina civilnog društva i socijalno osjetljive skupine građana. Drago nam je što je Međimurska županija uključena u projekt koji ima višestruko značenje te uz drugu šansu danu počiniteljima kaznenih djela nakon odsluženja kazne, naše Sklonište dobiva nove prostore koje će vjerujem dobro iskoristiti u svom kvalitetnom radu.“, kazao je župan Posavec. Projekt je podržala i pročelnica UO za civilno društvo, ljudska prava i sport Maja Odrčić Mikulić.
Nakon provedbe projekta S.N.A.G.A. ŽIVOTA,  Edukacijski centar bit će stavljen u funkciju ostalih modularnih i interaktivnih edukacija za školsku djecu i mlade koje provodi udruga Prijatelji životinja i prirode. Tako je najveće međimursko i hrvatsko sklonište za napuštene životinje s kojim upravlja Udruga dobilo na korištenje dodatni prostor, što je posebno naglasila predsjednica ZEU Prijatelji Aleksandra Hampamer.: „Iako već 20 godina zbrinjavamo životinje na području Međimurja, nužno je dodatno se educirati za kvalitetno obavljanje posla. Stoga je ovaj projekt prijeko potreban i veliki korak naprijed, a s Edukacijskim centrom vidimo novo svijetlo na kraju tunela kako bismo kroz edukacije nastojali usaditi ljubav prema životinjama.“
Važnost projekta S.N.A.G.A. (Samopouzdanje, Nesebičnost, Aktivizam, Govor istine, Asistencija) predstavio je njegov voditelj Goran Stojanović. Projekt uvodi inovativan program neformalne edukacije za članove i zaposlenike organizacija civilnog društva u provedbi postpenalnih usluga te model modularne edukacije kojim se osnažuju osobni kapaciteti počinitelja kaznenih djela u postpenalnom prihvatu. Korisnicima će biti osigurane stručne edukacije iz 4 područja - logoterapije, iskustvenog  učenja u prirodi, socijalizacije pasa te inkluzivnog volonterstva. „Nakon dvije godine provođenja projekta dobit ćemo gotovu metodologiju koju će država moći primjenjivati u daljnjoj provedbi postpenalnih usluga, a s obzirom da je ovo jedinstven projekt, za naša iskustva i metodologiju interes su iskazali čak i iz Finske.“, dodao je voditelj projekta Goran Stojanović.
U edukaciji udruga za rad sa navedenim korisnicima, u Edukacijskom centru istog dana realizirala se modularna edukacija iz područja logoterapije, sadržajno usmjerena na smisao čovjekove egzistencije i na traženje smisla u življenju, a koju će za članove udruga u provedbi projekta voditi prof.dr. Vladimira Velički.  

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content