Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Više od 6600 predškolaca i učenika prikupilo čak 123 tone papira u akciji „Papir nije smeće“

Datum objave: 17. lipnja 2020.

Više od 40 godina čakovečka tvrtka Unimer d.o.o pod pokroviteljstvom Međimurske županije provodi akciju „Papir nije smeće“ kojom želi educirati najmlađe generacije o važnosti zaštite okoliša. U ovogodišnju akciju uključilo se 18 osnovnih škola i 15 vrtića s područja Međimurja.
Papir čini oko 30% otpada u kućanstvima, a najveći dio papira rabi se jednokratno te zatim najčešće završava u smeću. Prikupljanjem i reciklažom starog papira čuvamo šume, ne zagađujemo vodu, štedimo energiju i prirodne resurse, ali i smanjujemo količinu otpada na odlagalištima. Dobro to znaju međimurski predškolci i osnovnoškolci, njih više od 6600, koji su se i ove godine uključili u akciju i prikupili čak 123.550 kilograma papira. Za to su i nagrađeni na prigodnoj svečanosti, gdje su im nagrade i priznanja uz čestitke uručili župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, načelnik Općine Vidovec Josip Matulin i direktor tvrtke Unimer Branko Gregur.
Unatoč tome što se akcija zbog epidemiološke situacije nije mogla održati na način na koji smo to do sada činili, u posljednjih godinu dana sakupljene su čak 123 tone papira. Sve nam to ukazuje na naši najmlađi imaju usađenu ekološku svijest, zahvaljujući ovom i sličnim projektima.“ naglasio je direktor tvrtke Unimer Branko Gregur pritom zahvalivši svim koji su prepoznali i podržali ovu hvalevrijednu akciju koja se provodi više od 40 godina.
Da su Međimurci ekološki osviješteni, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec: „Međimurje je u samom vrhu Hrvatske po ekološkoj osviještenosti, čemu svjedoče akcije poput ove, ali i činjenica da smo najuređenija regija Hrvatske. Važno je da od rane dobi odgajamo ekološki osviještene građane koji brinu i štite svoj okoliš. Time ne samo da čuvamo prirodne vrijednosti, već stvaramo kvalitetnije i zdravije uvjete za buduće generacije.“ Grad Čakovec već više od 20 godina brine o načinu odvajanja otpada u čemu bio među prvima u Hrvatskoj, naglasio je gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, koji je pohvalio sve škole i vrtiće koji su se uključili u akciju.
Dječji vrtić Stonoga iz Novog Sela Rok i Osnovna škola Donji Kraljevec ponovno najuspješniji
U kategoriji vrtića najviše starog papira prikupili su mališani Dječjeg vrtića Stonoga iz Novog Sela Rok, slijede djeca iz Dječjeg vrtića Pčelica Ivanovec i Dječji vrtić Klinčec iz Donjeg Vidovca, na koji je posebno ponosan načelnik Općine Donji Vidovec Josip Matulin. Najuspješnija škola je Osnovna škola Donji Kraljevec, a slijede Osnovna škola Nedelišće i Osnovna škola Domašinec. Na žiro račune škola i vrtića isplaćeno je 12.355 kuna kao naknada za količinu prikupljenog papira, a osim isplate naknade, organizatori motiviraju  sakupljače i s novčanim nagradama za 3 prvoplasirane škole i 3 najuspješnija vrtića u kategoriji po prosječnoj količini prikupljenog papira po učeniku, odnosno polazniku vrtića. Nagrade za najuspješnije škole osigurala je Međimurska županija, a za prvo i drugoplasirani vrtić Grad Čakovec dok Općina Donji Vidovec nagrađuje trećeplasirani vrtić. Tiskare Letis i Printex također su se pobrinule da najuspješnije dodatno razvesele prigodnim poklonima.
U akciji su sudjelovali: OŠ Kuršanec, OŠ Donja Dubrava, OŠ Belica, OŠ I. G. Kovačića Sveti Juraj na Bregu, OŠ Vladimira Nazora Pribislavec, OŠ Gornji Mihaljevec, OŠ Selnica, OŠ Mursko Središće, OŠ dr. Ivana Novaka Macinec, II OŠ Čakovec, OŠ Podturen, OŠ Jože Horvata Kotoriba, III OŠ Čakovec, OŠ Sveti Martin na Muri, OŠ Ivanovec, OŠ Domašinec, OŠ Nedelišće, OŠ Donji Kraljevec, DV Stonoga Novo Selo Rok, DV Pčelica Ivanovec, DV Klinčec Donji Vidovec, DV Krijesnice Čakovec, DV Kockavica Sveta Marija, DV Potočnica Mala Subotica, DV Klinčec, Donja Dubrava, DV Kotoriba, DV Maslačak Čakovec, DV Cvrčak Čakovec, DV Smješko Sveti Martin na Muri, DV Zvončić Nedelišće, DV Maslačak Mursko Središće, DV Srčeko Vratišinec i DV Zvjezdica Nedelišće.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content