Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Proglašena prirodna nepogoda zbog masovnog uginuća pčela na dijelu područja Međimurske županije

Datum objave: 15. lipnja 2020.

Zbog masovnog uginuća pčela i nanesene štete koja je proteklog tjedna zadesila velik broj međimurskih pčelara, župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu na dijelu područja Međimurske županije.
U Uredu župana održan je sastanak s pčelarima na čelu s predsjednikom Udruge pčelara Agacija Željkom Trupkovićem s ciljem dogovora oko daljnjih koraka, kojem su nazočile nadležne službe, predstavnici Policijske uprave međimurske i Poljoprivredne savjetodavne službe Podružnice Međimurske županije.
Točan uzrok pomora pčela, odnosno djelatna tvar zbog koje je došlo do pomora bit će utvrđena laboratorijskom analizom temeljem uzoraka pčela, meda i polja koje su prikupili veterinarski inspektori u suradnji s Centrom za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“. Također, ispitivanja meda će provesti Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, dok će Zavod za farmakologiju i toksikologiju Veterinarskog fakulteta Zagreb utvrditi da pomor pčela nije nastao uslijed bolesti pčela, a provest će se i analiza utjecaja na zdravlje ljudi.
Policijska uprava Međimurska i nadležne službe postupit će sukladno rezultatima svih nalaza.  Međimurska županija pružila je maksimalnu podršku pčelarima kako bi se nastala šteta što prije sanirala i kako bi se zaštitile preostale pčele.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content