Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije održalo tematsku konferenciju projekta „Želim – pomoć dijelim“

Datum objave: 10. lipnja 2020.

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije održalo je u srijedu, 10. lipnja 2020. godine tematsku konferenciju projekta „Želim – pomoć dijelim“ s ciljem podizanja svijesti o važnosti pružanja usluge pomoći u kući.
Projekt „Želim – pomoć dijelim“ potaknut je s ciljem zapošljavanja teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja u lokalnoj zajednici, jačanja njihovog radnog potencijala te povećanja kvalitete života krajnjih korisnika, a voditelj projekta Denis Frančešević ukazao je na potrebe korisnika usluge osobne asistencije te važnosti integriranja usluge osobne asistencije u sustav socijalnih usluga.
Provedba projekta započela je početkom 2018. godine, a uz Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom MŽ koje je nositelj projekta, partneri projekta su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Čakovec, Centar za socijalnu skrb Čakovec, Općina Podturen i Općina Orehovica. Međimurska županija od samog početka podupire projekte kojima se razvija sustav socijalnih usluga, a konferenciji je nazočio zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, kao i načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenka Bilić i ravnatelj Područnog ureda Čakovec Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Nikola Hren.
Osim jačanja uloge žena u obitelji i zajednici, povećavanju stupnja zaposlenosti teže zapošljivih skupina na tržištu rada i ublažavanja posljedica nezaposlenosti, zahvaljujući projektu osposobljene su 23 žene kroz program osposobljavanja za njegovateljicu i gerontodomaćicu te je osigurana usluga pomoći u kući za više od 96 korisnika. Važnost projekta naglasila je predsjednica Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije Miljenka Radović, koja je predstavila rad Društva u osiguravanju usluge osobne asistencije.
Uz projekt „Želim – pomoć dijelim“, Društvo provodi uslugu osobne asistencije za osobe s invaliditetom u sklopu projekta „Za bolji život III“ čija je svrha doprinijeti socijalnoj uključenosti, neovisnosti i povećanju kvalitete života osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta te osoba s intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima na području Međimurske županije. Dosadašnje rezultate projekta predstavila je njegova voditeljica Dijana Novak istaknuvši usmjerenost na razvoj usluge osobne asistencije za osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta.
Uz to, predstavnica Centra za socijalnu skrb Čakovec Ivana Vranović prezentirala je pravni okvir i ulogu Centra u osiguravanju usluge osobne asistencije, dok je socijalna radnica Lea Jurković iznijela rezultate te dobre i loše strane svakodnevnog pružanja usluge osobne asistencije i odnosa između korisnika i osobnih asistenata. Iskustva i prilagodbu u provođenju usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom u Koprivničko-križevačkoj županiji predstavio je predsjednik Udruge invalida KKŽ Miroslav Mačković.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content