Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Nakon 2003.godine, program poticane stanogradnje ponovno u Prelogu

Datum objave: 25. svibnja 2020.

Nakon punih 15 godina otkako je u Međimurju proveden projekt poticane stanogradnje, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama dodijelila je gradu Prelogu zemljište za izgradnju stanova prema modelu poticane stanogradnje.

Ugovor su u gradskoj vijećnici grada Preloga, u ponedjeljak, 25.svibnja 2020.godine, potpisali direktor APN-a Dragan Hristov i gradonačelnik Ljubomir Kolarek uz nazočnost potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara, ministra gospodarstva Darka Horvata, saborske zastupnice Bernarde Topolko, župana Međimurske županije Matije Posavca i potpredsjednika Skupštine Međimurske županije Dragutina Glavine.
Ovo je veliki dan za Prelog jer ulažemo u mlade obitelji koji će na povoljniji način moći riješiti stambeno pitanje“ – naglasio je gradonačelnik Kolarek dodavši kako se radi o zemljištu na atraktivnoj lokaciji uz umjetno jezero na kojem će se izgraditi dvadesetak stanova, odnosno gotovo 1600 m² stambenog prostora. Do sada je Grad Prelog osigurao zemljište za gradnju, organizirao prezentaciju programa gradnje, a nakon što je Grad Prelog utvrdio da postoji dovoljan interes za kupnju stanova, objavljen je javni natječaj te formirana Lista reda prvenstva za kupnju stana iz programa poticane stanogradnje.
Župan Međimurske županije Matija Posavec podsjetio je kako je posljednja investicija poticane stanogradnje u Međimurju bila prije više od 15 godina te nakon grada Preloga sličan model očekuje i u drugim općinama i gradovima koje za to pokažu interes, poput općine Šenkovec koja sa spomenutim projektom ulazi u javnu raspravu.
Direktor APN-a Dragan Hristov pojasnio je kako je riječ o projektu koji je davno prepoznat kod mladih obitelji, koje za manju cijenu kvadrata od tržišne, dobivaju sigurnost i kvalitetu gradnje njihovog doma. Do sada je na taj način izgrađeno preko 8300 stanova diljem Hrvatske. Ministar gospodarstva Darko Horvat nabrojivši projekte i ulaganja u grad Prelog naglasio je kako je riječ o „šlagu na investicijskoj torti“ čiji završetak očekuje do kraja 2021.godine. „Predstoji nam izrada projektne dokumentacije, ishođenje građevinske dozvole te početak gradnje.
Potpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar izrazio je zadovoljstvo ulaganjem u sjever Hrvatske gdje resorno ministarstvo može konkretno pomoći mladim obiteljima stambeno zbrinjavanje. Osvrnuvši se na program subvencioniranih kredita prema kojem Ministarstvo osigurava subvenciju od 30-51% rate kredita prvih pet godina, Štromar je istaknuo kako je više od 13 tisuća građana na taj način riješilo svoje stambeno pitanje.
Društveno poticana stanogradnja (Program POS) provodi se izgradnjom stanova, odnosno stambenih zgrada, organiziranom na način kojim se ostvaruje svrhovito korištenje javnih i drugih sredstava za pokriće troškova, osigurava povrat tih sredstava, omogućuje prodaja stanova uz obročnu otplatu pod pristupačnijim uvjetima od tržišnih u pogledu kamata i rokova otplate te omogućuje davanje u najam izgrađenih stanova uz mogućnost otkupa istih.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content