Međimurje Europska regija sporta za 2022.
-0.3 °C
1019.0 hPa
47 %

Nastavljeno uspješno privlačenje europskih sredstava - Međimurje nikad uspješnije u prekograničnom programu Interreg VA Mađarska-Hrvatska!

Datum objave: 21. svibnja 2020.

Stigli su dugoočekivani rezultati ocjenjivanja projekata prijavljenih na program Interreg VA – Mađarska-Hrvatska putem kojega su i do sada Međimurska županija, općine, gradovi, škole, udruge i ostali prijavitelji financirali brojne projekte, a čije je iskustvo u pisanju i provedbi projekata zasigurno pridonijelo ovako velikom uspjehu.

Ukupan iznos odobrenih projekata za Međimurje veći je od 60 milijuna kuna, od čega se više od polovice odnosi na hrvatske partnere. Sufinanciranje Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 85 %, dok će se ostatak sredstava tražiti iz Nacionalnog fonda za sufinanciranje projekata te manji dio iz vlastitih izvora prijavitelja i partnera.
U programu sudjeluju prijavitelji iz tri mađarske i osam hrvatskih županija. Međimurska županija, u odnosu na druge hrvatske županije koje su imale više prijavljenih projekata, iznimno kvalitetnim i dobro pripremljenim projektima ostvarila je najveću prolaznost do sada.
Od ukupno 162 prijavljena, odobreno je 50 projekata, od kojih je 15 na području Međimurske županije, uključujući i strateški projekt pripreme dokumentacije za izgradnju mosta na rijeci Muri Kotoriba-Murakerestur. Projekti obuhvaćaju brojna područja, poglavito turizma: od turističkih atrakcija, tematskih staza i turističkih proizvoda, zaštite okoliša i bioraznolikosti što će zasigurno pridonijeti unapređenju turističke ponude, ali i prekogranične suradnje. Također su značajni i projekti na područjima tematske suradnje, obrazovanja i znanosti.
Općina Štrigova i Mađerkin breg dobivaju novi turistički proizvod!
Biciklističko informativni centar s vidikovcem nalazit će se na poznatom Mađerkinom bregu i obogatiti turističku ponudu Općine Štrigova, najsjevernije hrvatske kontinentalne turističke destinacije. Međimurska županija kao treća najposjećenija kontinentalna destinacija u RH i općina Štrigova projektom CycleSeeing Attractour – CSA dobivaju novi, inovativni turistički proizvod kojim će obogatiti turističku i biciklističku ponudu te time stvoriti uvjete za dolazak novih turista i cikloturista. Odlična prekogranična suradnja, brojna kulturno umjetnička događanja, zajedničke sportske manifestacije, novi sustav praćenja kretanja turista i njihov utjecaj na okoliš, inovativna projektna rješenja Vidikovca i okoliša, kvalitetno signalizirane biciklističke rute zasigurno će pridonijeti povećanju broja dolazaka i noćenja turista te ojačati turizam kao granu međimurskog gospodarstva. U Nagykanizsi će se graditi Eko centar za posjetitelje s „pump track“ stazom za bicikliste koja će utjecati na promjenu izgleda i obogaćivanje turističke ponuda grada.
Ukupna vrijednost projekta je 1.698.366.46 eura, od čega je 999.330,46 eura vrijednost investicije u Štrigovi, a 699.036,00 eura u gradu Nagykanizsa.
Vodeći partner je Općina Štrigova, voditelj provedbe projekta Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, partner s hrvatske strane Turistička zajednica općine Štrigova, a Biciklistički klub „Mura Avantura“ suradnik na projektu. Partner iz Mađarske je Grad Nagykanizsa, a suradnik biciklistička udruga „Termál Út Kis-Balaton“.
Na području bivše vojarne bit će uređen park, a perivoj Zrinski dobit će novo ruho!
Gradu Čakovcu u partnerstvu s Međimurskom županijom, Međimurskom prirodom, Gradom Letenye i Balaton Uplands National Parkom, odobren je projekt Eco Bridge u vrijednosti 1.427.557,10 eura.
Ideja projekta temeljena je na činjenici da Republika Hrvatska i Mađarska dijele prirodne resurse povezane rijekama Murom i Dravom. U projektu je fokus stavljen na pitanja koja se tiču ​​stabilnosti lokalnih ekosustava i krajolika, staništa za autohtone vrste - posebno za ptice i štete od invazivnih rasa.
Stoga je opći cilj projekta poboljšati ekološko stanje prirodnih staništa u pograničnom području Međimurske i županije Zala u Mađarskoj. Projektom će biti uspostavljen prekogranični sustav praćenja broja ptica. Radit će se i na poboljšanju kvalitete njihovih staništa, upravljanju područjem NATURA 2000 u prekograničnom području, edukaciji lokalnog stanovništva o važnosti očuvanja bioraznolikosti. Jednim od većih ulaganja bit će obnovljen perivoj Zrinski u Čakovcu, dok će na području bivše vojarne u Čakovcu biti uređen novi park javne namjene.
U perivoju Zrinskih će, između ostalog, biti uklonjeni stari te postavljeni novi paviljoni, bit će uređene pješačke staze, uklonjeno staro drveće i biljke te posađeno novo. Potencijal parka u sklopu bivše vojarne koja je prerasla u znanstveni, obrazovni i tehnološko-inovacijski centar Međimurja zbog lošeg stanja ostao je neiskorišten, iako je  vrijedna prirodna baština, smješten u neposrednoj blizini centra grada i dio je treće zaštićene zone kulturno-povijesnog urbanog kompleksa Čakovca. Park će revitalizacijom postati stanište ptica, drveća, biljaka i insekata te će biti  uređena šetnica s klupama, amfiteatrom, informativnim pločama o važnosti očuvanja bioraznolikost, a sve kako bi građani Čakovca i Međimurja s ponosom na jednom mjestu mogli uživati i baštiniti svoju očuvanu prirodu.
Ovo su ostali projekti u Međimurskoj županiji:

 • Aqua Adventures – Grad Prelog,
 • CO – EMEP: Međimurska energetska agencija d.o.o.,
 • SEPlaM-CC: Međimurska energetska agencija d.o.o.,
 • ENERGY TOUR – Grad Mursko Središće,
 • CulturCo: Općina Donji Vidovec,
 • IC4HEDS: Tehnološko – inovacijski centar Međimurje,
 • ENERGY TOUR: Grad Mursko Središće,
 • Two Rivers one Goal II: Općina Goričan i Općina Donji Vidovec,
 • Riverside: Međimurska priroda,
 • MonMur: Međimurske vode d.o.o.,
 • MR –EGTS : KUD Donji Vidovec,
 • Cros Cultural Tool – Kit : Grad Mursko Središće,
 • IC4HEDS: Tehnološko inovacijski centar Međimurje.
 • ECOoperation: Srednja škola Prelog


 

Javni poziv za uvid u spis predmeta - BORNA LULIĆ
Gospodarsko-socijalno vijeće Međimurske županije obilježava Dan socijalnog partnerstva
Dnevno izvješće Stožera civilne zaštite Međimurske županije za petak, 21. siječnja 2022. - Sutra cijepljenje bez najave u Murskom Središću
Dnevno izvješće Stožera civilne zaštite Međimurske županije za četvrtak, 20. siječnja 2022. - U Međimurju velik broj pozitivnih nalaza, no značajno smanjen broj hospitaliziranih osoba zahvaljujući procijepljenosti od gotovo 70%
Škole jednakih mogućnosti u Međimurskoj županiji – za 61 učenika s teškoćama u razvoju osigurano je 58 pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika
JAVNI POZIV za predlaganje kandidata za imenovanje članova Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata u Međimurskoj županiji
Dnevno izvješće Stožera civilne zaštite Međimurske županije za srijedu, 19. siječnja 2022. - Ove subote cijepljenje bez najave u Murskom Središću
Nazire se vizura budućeg Biciklističkog info centra s vidikovcem na Mađerkin bregu
POZIVNI NATJEČAJ za podnošenje prijedloga za dodjelu Nagrade «Zrinski» Međimurske županije za 2021. godinu
Međimurska županija u 2021. godini za poljoprivredu izdvojila gotovo 4 milijuna, od toga 1,7 milijuna za potpore male vrijednosti poljoprivrednicima
homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content