Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurje bez novooboljelih osoba, obilježen Međunarodni dan sestrinstva

Datum objave: 12. svibnja 2020.

Međimurska županija i dalje je bez novih slučajeva zaraze koronavirusom  28. dan za redom. „Od posljednje konferencije za medije održane u petak, 8. svibnja obavljeno je 83 testiranja, u posljednja 24 sata obavljeno je 29 testiranja te ukupan broj testiranja iznosi 686.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec.
242 međimurskih učenika krenulo na nastavu u 16 osnovnih škola
Od ponedjeljka, 11. svibnja krenula je treća faza popuštanja mjera zaštite tijekom epidemije koronavirusa koja omogućuje rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda te posebnih razrednih odjela i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi. U Međimurskoj županiji, od ukupno 4825 učenika od 1. do 4. razreda u 30 osnovnih škola, na nastavu dolazi 242 učenika. Nastava se odvija u 16 međimurskoj škola, a pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Blaženka Novak poručila je da su sve škole dobro pripremile za nastavu: „Tijekom sljedećeg tjedna bit će održane sjednice nastavničkih vijeća u srednjim školama kada će biti donijete sve odluke nužne za održavanje državne mature te će se maturanti moći obratiti svojim razrednicima s upitima. U Međimurju imamo najviše učenika u dualnom sustavu, odnosno onih koji obavljaju praksu kod poslodavca te će se taj dio sustava ubrzo ponovno aktivirati. Upise u 1. razrede osnovnih i srednjih škola planiramo provesti po dosad određenom planu te vjerujemo da će sve biti odrađeno u predviđenim rokovima.“
Ukinute e-propusnice i mjera samoizolacije
Popuštanjem mjera omogućeno je okupljanje do 40 osoba na jednom mjestu, rad trgovačkih centara i ugostiteljskih objekata, održavanje proba umjetnika i djelatnika u kulturi, pojedinačno i u manjim skupinama.
Ukinuta je zabrana privremenog napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH, odnosno ukinute su e-propusnice kao i mjera samoizolacije. Za hrvatske državljane ne provodi se više mjera samoizolacije u trajanju od 14 dana već im se prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku od strane granične policije uručuje letak u kojem ih se obvezuje da poštuju opće i posebne preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kojima se preporučuje da čim više ograniče kontakte s drugim osobama iz svoje okoline te da izvan svoje kuće obavljaju samo najnužnije i neodgodive poslove tijekom 14 dana od dana ulaska u Republiku Hrvatsku. Navedeno vrijedi i za strane državljane kojima se pod posebnim uvjetima dopusti ulazak u Republiku Hrvatsku ako posjeduju dokumentaciju kojom se dokazuje vlasništvo nekretnine koja se nalazi u RH, dolaze na sprovod, dolaze na poziv gospodarskog subjekta u RH ili na poslovni sastanak. Svi ostali strani državljani koji imaju neodgodivi osobni razlog, namjeru ulaska u Republiku Hrvatsku moraju najaviti na uzg.covid@mup.hr.
Svim hrvatskim državljanima omogućen je ulazak u Republiku Hrvatsku i odlazak u inozemstvo, no sve susjedne zemlje još uvijek imaju ograničenja i ne dozvoljavaju slobodan prelazak granice osim u opravdanim razlozima, stoga ove mjere ukidanja treba shvatiti s određenom dozom opreza.“, rekao je voditelj Službe za granicu PU međimurske Krunoslav Fekonja. Iako ukidanjem mnogih zabrana dolazi do normalizacije života, Višnja Smilović, dr.med., specijalist epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, upozorava da i dalje moramo biti na oprezu te se moramo pridržavati propisanih mjera i preporuka.
Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec napomenuo je  da se od sutra, 13. svibnja dozvoljava rad teretanama, fitness-centrima i sportsko-rekreacijskim centrima te će s radom početi i preostali matični uredi Međimurske županije. Za vrijeme trajanja izvanredne situacije izazvane pojavom koronavirusa radili su matični uredi u Čakovcu, Prelogu, Murskom Središću i Kotoribi, a od sutra će ponovno s radom početi i matični uredi u Dekanovcu, Nedelišću, Maloj Subotici i Štrigovi u radnom vremenu od 7:30 do 14 sati.
Međunarodni dan sestrinstva
Medicinske sestre i tehničari danas obilježavaju Međunarodni dan sestrinstva. Cijelu 2020. godinu Svjetska zdravstvena organizacija posvetila je medicinskim sestrama i primaljama povodom 200. obljetnice rođenja Florence Nightingale, na čiji se dan rođenja odaje čast ovom plemenitom zanimanju.
Zbog epidemije uzrokovane koronavirusom, ove je godine izostalo tradicionalno obilježavanje Dana medicinskih sestara i tehničara no to ih ne sprječava da i danas budu uz svoje pacijente, da im pružaju najbolju zdravstvenu skrb, riječi ohrabrenja i podrške. Na važnost medicinskih sestara i tehničara, mnogih odricanja i ljubavi koju utkaju u obavljanje posla, podsjetili su predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Podružnice Međimurske županije Marija Prekupec,  predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara podružnice ŽBČ Božena Kapitarić i pomoćnik ravnatelja ŽBČ za sestrinstvo Goran Toplek.
Da svoj poziv žive i rade 24 sata, medicinske sestre i tehničari, svakodnevno dokazuju, posebice u ovom razdoblju kada je njihova uloga u zbrinjavanju pacijenata neprocjenjiva.
Danas je prilika da se još jednom osvrnemo na rad naših zdravstvenih radnika koji su u ovoj krizi pokazali svoju kvalitetu, dobru procjenu i odradili dobar posao. Želim danas izraziti svu podršku medicinskim sestrama i tehničarima koji rade na prvoj liniji zdravstvenog sustava kako bi usporile ili smanjile napredak bolesti i pomogle građanima u njihovoj svijesti o bolesti i stanju u kojem su se našli te oporavku. Sestrinstvo je i više od same profesije, to je svakodnevna briga za pacijenta, rad na prevenciji bolesti, a sada rad u trijažnom šatoru, covid ambulanti, izolaciji.“, poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec.
Drage medicinske sestre, tehničari i studenti sestrinstva sretan vam vaš dan!

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content