Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

I nakon 23 dana u Međimurju bez novooboljelih osoba, krenula postepena reaktivacija zdravstvenog sustava

Datum objave: 7. svibnja 2020.

U Međimurskoj županiji i dalje je vrlo povoljna epidemiološka situacija te i nakon 23 dana nema novih slučajeva oboljelih od koronavirusa. Od početka tjedna napravljeno je 80 testiranja čime ukupan broj testiranja iznosi 561. Prošlo je 46 dana od kada je zabilježen prvi slučaj osobe oboljele od koronavirusa u Međimurju, a do sada se oporavilo 7 osoba dok je posljednja oboljela osoba dobrog općeg stanja.
Zahvaljujući povoljnoj epidemiološkoj situaciji, krenula je druga faza popuštanja mjera koja podrazumijeva postupno reaktiviranje rada javnog i privatnog zdravstvenog sustava, kao i početak rada djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, ali uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera. Također, izdane su nove odluke i preporuke za sigurno održavanje pogreba i za sklapanje braka, a u funkciju su stavljena dječja igrališta i poligoni za bavljenje rekreativnim sportom na otvorenom.
Od ponedjeljka, 11. svibnja 2020. godine nastavljaju se sistematski pregledi djece za upis u 1. razred osnovne škole. Radi dogovora o terminu dolaska i uputa o načinu provedbe pregleda roditelje će kontaktirati nadležna medicinska sestra, a pregledavat će se samo djeca koja nemaju povišenu tjelesnu temperaturu niti respiratorne tegobe. U pratnji djeteta na pregled može doći samo jedna osoba (roditelj ili staratelj).
Zdravstveni sustav postepeno se reaktivira te se liste čekanja ažuriraju kako bi pacijenti mogli biti obaviješteni o točnom terminu obavljanja bolničkih usluga. Tijekom epidemije pružena je skrb hitnim i akutnim pacijentima, kao i odlična zdravstvena zaštita oboljelima od korona virusa. U Županijskoj bolnici Čakovec obavljeno je gotovo 60% prijema u odnosu na proteklu godinu i 33% pregleda u poliklinici.
Iako je do sada svatko od nas svojim odgovornim ponašanjem pridonosio uspješnoj provedbi mjera te u Međimurju trenutno imamo više ozdravljenih osoba nego oboljelih, Stožer civilne zaštite Međimurske županije i dalje apelira na građane da ostanu odgovorni i da se pridržavaju svih propisanih mjera i preporuka.
Konferencija za novinare Stožera civilne zaštite Međimurske županije bit će održana u petak, 8. svibnja 2020. godine kada će se izvijestiti o najnovijim informacijama.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content