Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Međimurju 18.dan bez novooboljelih, ostala još samo jedna osoba sa virusom COVID 19!

Datum objave: 2. svibnja 2020.

Međimurje punih 18 dana nema novo oboljelih od COVID 19 virusa. U proteklih 48 sati obavljeno je 59 testiranja, odnosno do sada ukupno 481 testiranje. Povećan je broj testiranja zbog sigurnosti, a dodatno se testiraju zaposlenici  domova za starije i nemoćne osobe te štićenici koji, prema procjeni liječnika, imaju simptome koji upućuju na mogućnost zaraze COVID 19 virusom.
Pretposljednja osoba oboljela COVID 19 virusom je ozdravila tako da je u Međimurju još samo jedna oboljela osoba koja je vrlo dobrog općeg stanja, ali prema rezultatu ponovljenog testiranja još uvijek je pozitivna. Ovo su lijepe vijesti jer smo i u mjesec svibanj ušli s vrlo povoljnom epidemiološkom situacijom. Naravno, u ovoj situaciji je puno lakše raditi jer smo posljednjih dva mjeseca živjeli iz dana u dan, strepeći nad svakim rezultatom testiranja, razmišljali što još možemo učiniti, koje mjere i odluke donijeti. U tom smo razdoblju, što je i najvažnije, sačuvali naš zdravstveni sustav, a sada se nastojimo uspješno nositi s izazovom da virus ne uđe u domove za starije i nemoćne te da maksimalno zaštitimo više od 2000 korisnika i zaposlenika tridesetak domova u Međimurju“ – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec.
Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec obavijestio je kako je upućena inicijativa Nacionalnom Stožeru da osobe koje odlaze u stranu zemlju (Mađarska, Slovenija, Austrija) po robu ili radi obavljanja prije dogovorenog posla ne moraju prilikom dolaska u Hrvatsku otići u samoizolaciju koja predstavlja veliki teret za poslodavce i zaposlenike. „Radnici koji odlaze po robu ili obavljaju određeni posao suzdržavaju se od bilo kakvog kontakta koji nije povezan s poslom. Znači, oni ne bi trebali biti ni sa kime u kontaktu, došli bi u sjedište tvrtke u stranoj zemlji, utovarili robu i bez izlaska iz vozila vratili se u Hrvatsku. Tražimo da te osobe ne budu u samoizolaciji budući da nemaju nikakve simptome koji bi ukazivali da su zaraženi Covid-19 virusom. Jednako tako, moramo voditi računa i o dnevnim migrantima, obzirom da smo na granici sa  Slovenijom i Mađarskom, u blizini Austrije i ako smo se cijelo to vrijeme uspjeli uspješno nositi s pandemijom, vjerujem da se, prateći brojke i u susjednim zemljama, može tražiti pojednostavljenje života tim ljudima, naravno poštujući sve upute, preporuke i mjere“ – pojasnio je načelnik Grivec dodavši kako stožeri svakodnevno moraju provoditi kontrole i pisati izvješća Nacionalnom stožeru o utvrđenim nepravilnostima vezano za pridržavanja svih mjera fizičkih udaljenosti, najvišeg higijenskog standarda i dezinfekcije prostora, korištenja zaštitne opreme, obveza poslodavca da osigura uvjete rada sukladno epidemiološkim mjerama, zabrane javnih okupljanja, radnog vremena objekata koji rade, poštivanje upute o zabrani broja okupljenih osoba, o broju ljudi u zatvorenim prostorijama prema kvadraturi, vjerskim okupljanjima, poljoprivrednim aktivnostima. „Zadovoljstvo nam je istaknuti kako se naši poslodavci, radnici, vlasnici objekta dosljedno drže svih uputa i mjera pa većih nepravilnosti nema“. 
Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Tomislav Novinščak pojasnio je kako se od ponedjeljka olakšava režim rada zdravstvenih ustanova. „Trijažni šatori na ulasku u zdravstvene ustanove ostaju do daljnjega, kao i prenamjena prostornih i ljudskih kapaciteta za zbrinjavanje pacijenata oboljelih od  COVID 19 virusa. Cilj je u prvih nekoliko tjedana obaviti dvije trećine zakazanih dijagnostičkih, terapijskih i rehabilitacijskih postupaka. Razmatramo rad u dvije smjene i rad vikendom kako bi našim sugrađanima omogućili kvalitetnu zdravstvenu skrb. Kronični pacijenti koji su klinički stabilni će putem konzultacija svojih obiteljskih liječnika sa specijalistima dobiti sve potrebne informacije i upute kako bi izbjegli izlaganje riziku dolaska u bolnicu. Do daljnjega posjete u Županijsku bolnicu nisu dozvoljene, osim u iznimnim okolnostima, a čije odobrenje daje odgovorna osoba bolničkog odjela. Sukladno uputama Ministarstva zdravstva, prije naručivanja pacijenta u bolnicu, bit će obavljeni prethodni pregledi te na taj način utvrditi opravdanost potrebe za eventualnom hospitalizacijom. Važno je naglasiti da će svi, prilikom ulaska u prostor bolnice, imati obvezu nošenja zaštitnih maski“.
Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač obavijestila je kako je tijekom proteklog tjedna proveden nadzor svih socijalnih ustanova u Međimurju vezano za pridržavanje mjera, uputa i preporuka. „Određene nepravilnosti su ispravljene, a formirani timovi imaju savjetodavnu ulogu, pomažu da se zaštitile socijalne ustanove. I dalje ćemo nastaviti s pojačanim nadzorom, a timovi su ojačani socijalnim radnicima, budući je pojačana i suradnja s Centrom za socijalnu skrb. Intenzivirali smo ljudsku dimenziju naše komunikacije. I u budućem razdoblju će se voditi i kontrolirati evidencija ulaska u socijalne ustanove, mjeriti temperatura zaposlenicima i štićenicima kao i pojačana dezinfekcija svih površina. Shvaćajući situaciju u udomiteljskim obiteljima, obaviti ćemo i nadzor svih 94 udomiteljskih obitelji koje brinu o djeci, ali i odraslim osobama te nadzor svih 6 stambenih jedinica.“

Tijekom idućeg tjedna Stožer civilne zaštite će dati upute o ponovnom radu dječjih vrtića i osnovnih škola.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content