Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurje i danas bez novozaraženih osoba, tijekom dana odluka o načinu kretanja

Datum objave: 18. travnja 2020.

Ni danas u Međimurju nema novozaraženih osoba virusom COVID 19. Od jučer poslijepodne je obavljeno testiranje za 11 osoba i svi nalazi su negativni. Trenutno je na području Međimurske županije aktivno 757 mjera samoizolacije. Iako je u Međimurju epidemiološka situacija povoljna Stožer civilne zaštite Međimurske županije apelira na građane da se s obzirom na lijepo vrijeme i tijekom vikenda  pridržavaju svih propisanih mjera kako bi se ovaj pozitivan trend i nastavio.
Prema dobivenim podacima u Međimurskoj županiji svi pružatelji socijalnih usluga rade neometano, zaraze koronavirusom u sustavu socijalne skrbi za sada nema, za sve sumnje bilo korisnika ili djelatnika odmah se obavještava obiteljski liječnik ili covid ambulanta.
Od jutros postoji informacija da će svaka županija biti jedinstvena zona kretanja, kao što Stožer civilne zaštite Međimurja i predlaže cijelo vrijeme. Čekamo daljnje upute i detalje o čemu ćemo obavijestiti javnost.
Jučer je tijekom dana Stožer civilne zaštite Međimurske županije zaprimio odluke  koje su dogovorili načelnici općina i gradonačelnici gradova u Međimurju. Nakon što gradonačelnici Čakovca, Preloga i Murskog Središća nisu prihvatili inicijativu da Međimurje bude jedinstvena zona kretanja, krenuli su sa međusobnim dogovorima oko podjele Međimurja na tri zone.
Prema uputama Nacionalnog Stožera, županijski stožeri civilne zaštite dužni su sporazume koje zaključe gradovi i općine provjeriti u smislu da su potpisani od strane ovlaštenih osoba svih jedinica lokalne samouprave koje su potpisnici sporazuma, objediniti ih i uz procjenu epidemiološke situacije dostaviti Ravnateljstvu civilne zaštite, tj. Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske na suglasnost, a koji ih razmatra i dostavlja Ravnateljstvu policije na postupanje.
Napominjemo da je od ukupno 25 međimurskih jedinica lokalne samouprave izvan svih sporazuma ostalo njih 3. Preostale tri jedinice lokalne samouprave željele su sklopiti sporazum o zajedničkom obavljanju poslova civilne zaštite s jedinicama povezanim s Gradom Čakovcem, pošto k njemu gravitiraju, no to nije realizirano i trenutno dogovaraju zajedničko formiranje područja u kojem bi se stanovništvo moglo kretati bez propusnica samo na području triju općina.
S obzirom na dobru epidemiološku situaciju u Međimurju te pridržavanje mjera i uputa, ipak držimo da bi jedina prava mjera bila da cijelo Međimurje bude jedno područje što se tiče kretanja stanovništva i ostalih radnji vezano uz civilnu zaštitu. Takav pristup bi pridonio većem zadovoljstvu žitelja Međimurja. Na taj bi ih se način dodatno uvjerilo da se poštuju njihove želje i promišljanja u smjeru kvalitetnije provedbe mjera i odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te bi se, uvjereni smo, još više pridržavali istih. Sukladno prije navedenom, Stožer civilne zaštite Međimurske županije dostavljena su tri sporazuma o zajedničkom koordiniranju poslova i aktivnosti djelovanja civilne zaštite , sklopljena od strane jedinica lokalne samouprave:

  1. Grad Čakovec i općine Šenkovec, Strahoninec, Belica, Nedelišće, Mala Subotica, Gornji Mihaljevec, Pribislavec, Orehovica, Štrigova i SvetiJuraj na Bregu;
  2. Grad Prelog i općine Donji Kraljevec, Sveta Marija, Donji Vidovec, Donja Dubrava, Kotoriba i Goričan.
  3. Grad Mursko Središće i općine Selnica, Sveti Martin na Muri i Vratišinec.

Tijekom dana, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske odlučiti će o modelu za cijelu Hrvatsku.
 
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content