Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Međimurju nema novozaraženih COVID 19 virusom

Datum objave: 15. travnja 2020.

U Međimurju nije zabilježen novi slučaj zaraze COVID 19 virusom. Jučer zaražena osoba je stabilno te su u tijeku aktivni epidemiološki izvidi i obuhvat svih njenih kontakata.

Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec s obzirom na stalne upite građana, ponovio je da Županijski stožer CZ ne donosi, već samo provodi odluke Nacionalnog stožera. Kazao je da je u Međimurju izdano ukupno 929 mjera samoizolacije što je 6,2% u odnosu na 14 940 izdanih mjera na razini države. Zabilježeno je i 60 kršenja tih mjera te je 400 osoba zatečeno u kretanju bez propusnice. Zbog učestalih pritužbi građana, Nacionalnom stožeru upućen je i zahtjev za dodatnom regulacijom rada dostave pošiljaka HP-e kako bi se izbjegli odlasci po pakete u poštanske urede budući su građani dostavu na kućni prag koja se ne izvršava uredno u konačnici dodatno i platili.
Načelnik stožera Grivec apelirao je na korisnike i upravitelje tržnica da se striktno pridržavaju uputa, u suprotnome bit će donesene strože mjere ili čak prijeti ukidanje rada tržnica.
Na kraju je zahvalio svima koji su uključeni u rad Stožera kao i građanima na poštivanju odluka što Međimurje i dalje svrstava u red najuspješnijih županija kada je riječ o sprječavanju širenja virusa.
Župan Međimurske županije Matija Posavec kazao je: „Međimurje nema novozaraženih osoba korona virusom.Tijekom jučerašnjeg dana obavijestili smo javnost o novozaraženoj osobi na području Međimurske županije. Nalazi su došli u jutarnjim satima nakon čega je epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo izišla na teren zbog utvrđivanja svih kontakata, područja kretanja i primjene svih protokola sukladno pravilima epidemiološke struke. Rekli smo da ćemo po završetku epidemioloških izvida također obavijestiti javnost o poduzetim mjerama.
Obavljeno je 20 testiranja, među kojima je najuža obitelj novozaražene osobe, također su testirane najbliže suradnice s posla s kojima je zaražena osoba bila u neposrednom kontaktu, a primijenjena je  i mjera samoizolacije za 6 osoba. Rezultati svih testiranja su negativni, što pokazuje da je osoba na vrijeme reagirala i pokazala svoju odgovornost. Zbog sigurnosnih razloga i protokola zaražena osoba je od jučer hospitalizirana i pod zdravstvenim je nadzorom. Epidemiološka struka je i danas u poduzeću u kojem je osoba radila gdje se u razgovoru sa zaposlenicima utvrđuje potreba dodatnih testiranja i daju stručne preporuke. Ovo samo pokazuje da je jučerašnji aspekt straha koji se u nekim krugovima stvorio ljudski razumljiv, no ovim putem apeliram da se vjeruje procjenama epidemiološke struke. Ponavljam još jednom kako doista u našem zdravstvenom sustavu imamo ljude koji znaju svoj posao, koji daju dobre procjene,a sve što su do sada napravili i kako procjenjuju situaciju pokazalo se točnim i ispravnim. Nalazimo se u jednom vrlo izazovnom razdoblju kada vodimo borbu s korona virusom na svim frontovima. S posebnim se oprezom procjenjuje epidemiološka situacija više puta dnevno,  ulažemo doista sve napore kako bismo maksimalno zaštitili stanovništvo. Vodimo računa o zdravstvenim ustanovama, domovima za starije i nemoćne osobe, kontroli kretanja, ulaska na područje Međimurske županije, kontroli samoizolacije, primarnoj zdravstvenoj zaštiti, nabavci zaštitne opreme i sve informacije s kojima u određenom trenutku raspolažemo dijelimo s javnošću. I u ovoj situaciji moramo vjerovati našim liječnicima i epidemiolozima, a ako pogledate službene brojke vidite da se jako dobro držimo i vjerujem da će tako i ostati.“
Župan Posavec kazao je kako su od jučer i dva liječnika primarne zdravstvene zaštite u samoizolaciji te da je u Međimurskoj županiji od ukupno osam osoba trenutno šest zaraženih osoba, dvije koje su ozdravile što je svega 0,35% od ukupnog broja zaraženih u RH. Provedeno je 26 testiranja na jednu zaraženu osobu što je komparirajući s nacionalnom razinom gotovo trostruko više. Zaključio je da je epidemiološka situacija zadovoljavajuća, no da i nadalje treba striktno poštivati sve mjere, budući je to jedini način sprečavanja širenja virusa.
Ravnateljica ZZJZ Međimurske županije dr. Marina Payerl Pal kazala je kako je epidemiološka služba  pokrenula sve alate te da čak pet epidemiologa sudjeluje u obuhvatu kontakata novozaražene osobe. Naglasila je da Zavod iznosi samo informacije iza kojih stoji i koje su provjerene. Virus nije ničija sramota, nemoguće je predvidjeti tko će biti inficiran, a jedino dosljedno pridržavanje uputa može pridonijeti njegovu zaustavljanju - zaključila je dr. Payerl Pal te zamolila javnost da ne stigmatizira zaražene osobe kazavši da se virus ne prenosi zrakom, već s osobe na osobu i da nema potrebe za neopravdanim strahom.
Privremena pročelnica UO za zdravstvo Međimurske županije dr.sc. Sonja Tošić Grlač kazala je da u Međimurju radi 28 domova za starije i nemoćne osobe u kojima je smješteno 1458 korisnika o kojima skrbi 474 djelatnika. Naglasila je da su svi iznimno angažirani s obzirom da je riječ o potencijalno najugroženijoj populaciji. Zaštitna oprema osigurana je za sve domove s kojima je upravni odjel u dnevnom kontaktu, a sljedećih dana bit će podijeljena i nova količina zaštitne opreme.
Na novinarski upit glede organiziranja zone/a kretanja, načelnik Stožera Grivec kazao je da još uvijek traju razgovori gradonačelnika te da se nada što skorijem dogovoru gradonačelnika i načelnika.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content