Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Povoljna epidemiološka slika u Međimurju rezultat je dosljedne i odgovorne provedbe mjera

Datum objave: 14. travnja 2020.

U Međimurju tijekom produženog vikenda nisu zabilježeni slučajevi zaraze, no 14. travnja 2020. jedna je novozaražena osoba virusom COVID 19 zaprimljena u Županijsku bolnicu Čakovec te su u tijeku aktivni epidemiološki izvidi i obuhvat svih njenih kontakata. Riječ je o ženskoj osobi rođenoj 1965. godine, koja je visoko fibrozna hospitalizirana na Odjelu izolacije ŽB Čakovec.  

Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec pozvao je jedinice lokalne samouprave da  SCZMŽ što prije dostave sporazume kojima bi se olakšalo kretanje građana na području Međimurske županije. Upozorio je da se radno vrijeme prodavaonica i tržnica vraća na radno vrijeme od prije uskršnjih blagdana te da lov i ribolov i dalje nisu dopušteni. Pozvao je građane da se uključe u akciju dobrovoljnog darivanja krvi 20. travnja 2020. u Prelogu (kavana Lovac) te 21. i 23. travnja 2020. u Čakovcu (restoran Međimurska hiža) od 10.00 do 17.30 h. Na kraju je zahvalio medijima na kontinuiranom i dosljednom praćenju te informiranju stanovnika Međimurske županije, a građanima na poštivanju odluka Stožera što je i rezultiralo pozitivnom epidemiološkom situacijom u Međimurju.
Što se tiče najnovijih podataka, župan Međimurske županije Matija Posavec kazao je: „ U odnosu na Republiku Hrvatsku koja ima 1650 zaraženih, u Međimurju ih je s današnjim danom petoro od čega su četvero iz iste obitelji i s obzirom na njihovo dobro zdravstveno stanje kreće se s kontrolnim testiranjima te je za očekivati i njihov skori potpuni oporavak. Jedna COVID 19 pozitivna osoba je s prebivalištem u Međimurskoj županiji, ali je radila i testiranje je izvršeno u drugoj županiji te se danas zaprimljena osoba koja je visoko fibrozna, epidemiološki obrađuje i njeni se kontakti utvrđuju. Mišljenja sam da se i dalje iznimno dobro nosimo s epidemijom, za što su ponajprije zaslužni građani koji odgovorno i savjesno slijede upute nacionalnog i županijskog stožera. Također, posebno želim zahvaliti svim zdravstvenim djelatnicima koji su na prvoj crti i koji profesionalno i požrtvovno 24 sata dnevno obavljaju svoj posao.“
Župan Posavec naglasio je da je u tijeku i pojačani nadzor domova za starije i nemoćne u kojima se u svrhu prevencije i eventualne pravovremene reakcije, s obzirom na činjenicu da je riječ o potencijalno najugroženijoj populaciji, provodi kontinuirano mjerenje temperature korisnika i djelatnika te je osigurana i dodatna zaštitna oprema.
Na kraju svoga obraćanja, župan Posavec izvijestio je o stopi nezaposlenosti za ožujak 2020. koja iznosi 5,1%. „Tijekom ožujka iz evidencije nezaposlenih izišla je 361 osoba, a novo prijavljeno je 428 osoba. Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Čakovec do sada je zaprimio 1830 zahtjeva poslovnih subjekata za poticajne mjere Vlade RH kojima je obuhvaćeno oko 14.000 djelatnika na području Međimurske županije.
Specijalist epidemiolog dr. Višnja Smilović kazala je: „Sukladno preporuci Stožera CZ RH i Epidemiološke službe, Molimo Vas da se svi i dalje pridržavamo mjera samoizolacije, odnosno ograničenog kretanja za sve one koji nisu u samoizolaciji.“ te je apelirala na građane u samoizolaciji da se strogo pridržavaju mjera samoizolacije i unutar vlastitog doma budući je puno asimptomatskih slučajeva te je od iznimnog značaja dosljedno provođenje mjera.
Ravnatelj ŽB Čakovec doc. dr.sc. Tomislav Novinščak kazao je da su svi zdravstveni djelatnici na raspolaganju sustavu i da je je zaštitne opreme dovoljno. Posebno je istaknuo da svi bolnički odjeli funkcioniraju za sve pacijente kojima je zdravstvena usluga potrebna.
Načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač;Policija i dalje maksimalno kontrolira kretanje građana. Od 13. ožujka do 14. travnja 2020. PU međimurska zabilježila je 179 dojava građana o kršenju mjera samoizolacije, a utvrđeno je 60 kršenja mjera.  Bez propusnica os 23. ožujka do 14. travnja 2020. godine zatečeno je 385 osoba. S današnjim danom je na području Međimurske županije 1044 aktivne mjere samoizolacije.
Načelnik Sokač kazao je da je tijekom vikenda zabilježena 155 različitih dojava, 8 slučajeva obiteljskog nasilja, 5 slučajeva narušavanja javnog reda i mira te da su u intervencijama 3 puta upotrijebljena i sredstva prisile. Istaknuo je slučaj pucanja iz vatrenog oružja u Kuršancu 11. travnja 2020., teške krađe u Strahonincu te je kazao da su i u tijeku daljnje obrade za slučaj napada na vatrogasce u Pribislavcu, pokušaje teške krađe u Bukovcu i Murskom Središću te oštećenje vidikovca i dječjeg igrališta u Svetoj Mariji .

Na novinarski upit glede jedinstvene zone kretanja župan Posavec je kazao: „Zbog niza objektivnih okolnosti, s ciljem olakšavanja života našim sugrađanima, krenulo se u realizaciju ideje da čitavo Međimurje bude jedinstvena zona kretanja. Nakon pozitivnog mišljenja epidemiološke struke pozvani su svi gradonačelnici i načelnici da sukladno pozitivnim pravnim propisima Republike Hrvatske potpišu sporazum. Nažalost, Sporazum nisu potpisali gradonačelnici Čakovca, Preloga i Murskog Središća koje pozivam da se među sobom konačno dogovore, a mi kao županijski stožer civilne zaštite podržat ćemo i žurno na odobrenje nacionalnom stožeru poslati sve što se oni dogovore, iako sam i dalje mišljenja da je jedinstvena zona kretanja najbolje i za sve građane Međimurja najracionalnije rješenje.“- zaključio je današnju konferenciju za novinare župan Posavec.                                                                                                                                             

     

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content