Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Međimurju četiri osobe pozitivne na korona virus, tri osobe iz jedne obitelji. Najavljeno otvaranje tržnica!

Datum objave: 6. travnja 2020.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije daje obavijest kako je u Međimurju u ponedjeljak, 06.travnja još jedna osoba zaražena virusom COVID-19. Uz jednu ozdravljenu osobu tako ih je sada ukupno četvero zaraženih. Novozaražena osoba je bliski (obiteljski) kontakt jedne od zaraženih osoba, tako da je u našoj županiji od ukupno četiri zaražene osobe, troje iz iste obitelji.
Župan Međimurske županije Matija Posavec napomenuo je: „Do sada je obavljeno ukupno 98 testiranja. Tijekom nedjelje obavljeno je 13 testiranja, 12 su negativna i 1 pozitivan.  Sretna okolnost je i ta da je drugozaražena osoba koja je hospitalizirana na Odjelu infektologije Županijske bolnice Čakovec dobrog općeg stanja te su prvi kontrolni nalazi pokazali negativni test na korona virus. No, da bi osoba ozdravila potrebna su dva uzastopna negativna nalaza. U ovom trenutku hospitalizirano je ukupno dvoje pacijenata koji su stabilno, odnosno nisu na respiratoru. Pozivam sve građane da se drže uputa Nacionalnog i lokalnog stožera civilne zaštite, osobito uputa Zavoda za javno zdravstvo.“
 „Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije radi na utvrđivanju svih potencijalnih kontakata te će se tijekom dana testirati i ostali članovi obitelji. Od grupe osoba koje su stigle avionom u Zagreb, također se nalazi troje naših sugrađana. Svi su testirani, nalazi su negativni, a oni će biti 14 dana u samoizolaciji.  Još jednom apeliram na sve građane Međimurske građane da se pridržavaju svih uputa samoizolacije.“. – ističe specijalist epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. Višnja Smilović.
Tijekom vikenda, policijska uprava Međimurska izdala je ukupno 391 mjeru samoizolacije. U ovom trenutku na području Međimurske županije aktivno je 1278 mjera samoizolacije.
Voditelj Službe za granicu Policijske uprave međimurske Krunoslav Fekonja dao je preporuku građanima je na snazi zabrana održavanja svih javnih događaja i okupljanja više od 5 osoba na jednom mjestu. „Kako se približava Uskrs i s njime povezano paljenje vuzmenki, a sukladno Odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, molim sve da se suzdrže od javnog okupljanja i od paljenja vuzmenki, kako bi se izbjegle nepotrebne neugodnosti.“
Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec istaknuo je kako će se ponovno otvoriti tržnice no postojat će stroga pravila o načinu rada, držanja socijalne distance i uvjeta koje tržnica mora zadovoljiti. „Temeljem uputa Nacionalnog Stožera civilne zaštite, koji se očekuje tijekom ponedjeljka, dat će se mogućnost općinama i gradovima koje su do sada imale tržnice na svom području da osiguraju sve uvjete i, ukoliko to čine, dobit će dozvolu za rad tržnice.
U ponedjeljak je krenuo sustav e-propusnica. Županijski stožer civilne zaštite uputio je preporuku Nacionalnom stožeru da se u Međimurju ne ograničava kretanje unutar općine već prema sjedištima Policijskih postaja. Na taj bi način Međimurje imalo tri zone ograničenog kretanja prema kojima bi se bez propusnica moglo kretati unutar naselja koje pripadaju pod nadležnost Policijskih postaja Čakovec, Prelog i Mursko Središće. O tome će raspravljati Nacionalni Stožer civilne zaštite i donijeti konačnu odluku.“
Unatoč povećanju broja zaraženih osoba, epidemiološka situacija u Međimurju i dalje je povoljna!
Ovaj slučaj u kojem od ukupno četiri zaražene osobe čak troje dolaze iz iste obitelji pokazuje koliko je važna socijalna distanca kao preduvjet sprječavanja širenja virusa. Stoga, još jednom donosimo upute Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije vezane uz prevenciju i suzbijanje infekcije u kućanstvu:

 1. Ograničiti broj osoba koje brinu o sumnjivom ili potvrđenom COVID-19 pacijentu. Najbolje bi bilo da je to samo jedna osoba. Ta osoba treba biti zdrava i bez bolesti poput visokog krvnog tlaka, dijabetesa te da nije srčani ili plućni bolesnik. Ako u kućanstvu postoje osobe koje pripadaju visokorizičnoj skupini (starije osobe, osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, osobe s kroničnim bolestima,…) one trebaju izbjegavati kontakt s bolesnikom i s predmetima s kojima je on bio u kontaktu. Pristup zajedničkim područjima bi trebao biti ograničen uz  strogu higijenu ruku, koja se provodi pranjem toplom vodom i sapunom ili higijenskim utrljavanjem alkoholnog dezinficijensa.
 2. Bolesnika smjestiti u dobro prozračenu zasebnu sobu, koju treba redovito provjetravati.
 3. Ukoliko  je moguće, bolesnik treba koristiti zasebni sanitarni čvor .
 4. Izbjegavajte dijeljenje predmeta s bolesnikom (npr. pribor za jelo, ručnici,…).
 5. Sve zajedničke prostorije trebaju biti dobro prozračene, a površine koje se često dodiruju (npr. kvake, prekidači, rukohvati,…) treba često čistiti neutralnim deterdžentima.
 6. Česta i pravilna higijena ruku (pranje toplom vodom i sapunom ili utrljavanje alkoholnog dezinficijensa), posebno nakon kontakta s bolesnikom ili bilo kojom površinom koju on često dodiruje, prije i nakon pripreme hrane, prije jela, nakon upotrebe toaleta.
 7. WC školjku i umivaonik treba svakodnevno čistiti izbjegavajući prskanje. Površine i predmete nakon čišćenja treba dezinficirati izbjeljivačem za domaćinstvo (npr. „Varikina“, „Domestos“) razrijeđenim prema uputi na samom sredstvu. Otopinu odmah upotrijebiti i kod svake upotrebe pripremiti svježu!
 8. Redovito (dnevno) čistiti sobu u kojoj boravi bolesnik. Za čišćenje bi bilo najbolje koristiti jednokratni pribor (npr. vlažne maramice za čišćenje). Ako jednokratni pribor nije dostupan, nakon upotrebe korišteni pribor (krpa, spužva,…) je potrebno dezinficirati u svježe pripremljenoj otopini izbjeljivača za domaćinstvo (pripremljena prema gore opisanom postupku).
 9. Osoba zadužena za čišćenje trebala bi nositi rukavice za jednokratnu upotrebu i kiruršku masku. Bolesnici koji imaju blage simptome mogu i sami očistiti sobu u kojoj borave.
 10. Posteljina, ručnici, pidžame i drugi tekstil (odjeća) koji bolesnik nosi treba čuvati u posebnoj vreći u sobi u kojoj boravi bolesnik. Rublje se pere na 90 °C uobičajenim deterdžentom koji se koristi u kućanstvu. Ako tkanina ne podnosi navedenu temperaturu potrebno je upotrijebiti odgovarajuću koncentraciju izbjeljivača za domaćinstvo (uputa na samom sredstvu).
 11. Bolesnik bi trebao u svojoj sobi imati vreću za otpad u koju odlaže maramice, maske i drugi otpad. Vreća za otpad se odbacuje u komunalni otpad i ne razvrstava se njezin sadržaj.
 12. Posjete bolesniku nisu dozvoljene.
 13. Ukoliko u kućanstvu ima više sumnjivih ili potvrđenih COVID-19 osoba, svi mogu biti izolirani u istoj sobi.

 
Mjere za prevenciju i suzbijanje infekcije koje primjenjuje bolesnik u samoizolaciji u kući:
 Izbjegavajte fizičke kontakte s članovima kućanstva (zagrljaji, poljupci, rukovanje,…)

 • Koliko je moguće, izbjegavajte boravak u zajedničkim prostorima i boravite u jednoj, dobro prozračenoj sobi.
 • Nosite masku za lice koja pokriva nos i usta što je češće moguće, obavezno u zajedničkim prostorima. Masku je potrebno pravilno nositi, skidati (kod skidanja masku držati samo za elastične vezice, izbjegavati dodirivanje vanjske i unutarnje površine maske) i mijenjati kad se zaprlja ili bude mokra. Izbjegavati dodirivanje maske i svaki put nakon dodirivanja maske provesti higijenu ruku (oprati ruke toplom vodom i sapunom ili utrljati alkoholni dezinficijens). Higijenu ruku je potrebno obavezno provesti i odmah nakon skidanja maske. Kirurške maske su za jednokratnu upotrebu i potrebno ih je odmah nakon skidanja odbaciti u kantu za smeće.
 • Ukoliko kišete ili kašljete, a ne nosite masku, nos i usta treba prekriti papirnatom maramicom. Papirnate maramice su za jednokratnu upotrebu i potrebno ih je odmah nakon upotrebe odbaciti u koš za smeće i provesti higijenu ruku (oprati ruke toplom vodom i sapunom ili utrljati alkoholni dezinficijens).
 • Redovito provodite higijenu ruku: oprati ruke toplom vodom i sapunom i osušiti papirnatim ručnicima za jednokratnu upotrebu ili utrljati alkoholni dezinficijens. Ako papirnati ručnici za jednokratnu upotrebu nisu dostupni, ručnike od frotira je potrebno odvojiti od ostalih ručnika koje koriste članovi kućanstva, redovito ih mijenjati i prati odvojeno prema već navedenim uputama za pranje rublja.
 • Koristite odvojeno posuđe (tanjuri, šalice, čaše) i pribor za jelo. Potrebno ih je temeljito očistiti nakon svake upotrebe.

 
Mjere za prevenciju i suzbijanje infekcije koje primjenjuje osoba koja brine o bolesniku u kući:

 • Izbjegavajte bliske kontakte s bolesnikom i držite se razmaka od najmanje 1 metra.
 • Često provodite higijenu ruku (oprati ruke toplom vodom i sapunom ili utrljati alkoholni dezinficijens), posebno nakon kontakta s bolesnikom i bilo kojim predmetom koji je bio u kontaktu s bolesnikom (pribor za jelo, posteljina, wc školjka,…).
 • Za sušenje ruku koristite papirnate ručnike za jednokratnu upotrebu. Ako papirnati ručnici za jednokratnu upotrebu nisu dostupni, ručnike od frotira je potrebno odvojiti od ostalih ručnika koje koriste članovi kućanstva, redovito ih mijenjati i prati odvojeno prema već navedenim uputama za pranje rublja.
 • Nosite masku za lice kad se nalazite u istoj sobi s bolesnikom ili ste s njim u bliskom kontaktu. Masku je potrebno pravilno nositi, skidati (kod skidanja masku držati samo za elastične vezice, izbjegavati dodirivanje vanjske i unutarnje površine maske) i mijenjati kad se zaprlja ili bude mokra. Izbjegavati dodirivanje maske i svaki put nakon dodirivanja maske provesti higijenu ruku (oprati ruke toplom vodom i sapunom ili utrljati alkoholni dezinficijens). Higijenu ruku je potrebno obavezno provesti i odmah nakon skidanja maske. Kirurške maske su za jednokratnu upotrebu i potrebno ih je odmah nakon skidanja odbaciti u kantu za smeće.
 • Nosite jednokratne rukavice kad njegujete bolesnika ili ste u kontaktu s njegovim tjelesnim tekućinama (sluznica, fekalije, urin,…). Rukavice su za jednokratnu primjenu, potrebno ih je zamijeniti kada su vidljivo onečišćene ili oštećene. Odmah nakon skidanja rukavica potrebno je provesti higijenu ruku: oprati ruke toplom vodom i sapunom i osušiti papirnatim ručnicima za jednokratnu upotrebu ili utrljati alkoholni dezinficijens). Ako papirnati ručnici za jednokratnu upotrebu nisu dostupni, ručnike od frotira je potrebno odvojiti od ostalih ručnika koje koriste članovi kućanstva, redovito ih mijenjati i prati odvojeno prema već navedenim uputama za pranje rublja.
 • Nakon oporavka bolesnika, osoba koja je brinula o njemu treba ići u samoizolaciju 14 dana i pratiti pojavu simptoma sličnih COVID-u (temperatura, kašalj,…).

Najbolja zaštita je poštivanje mjera prevencije te izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content