Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Međimurju nema novozaraženih osoba, svih sedam testova su negativni

Datum objave: 27. ožujka 2020.

U Republici Hrvatskoj na današnji dan 551 osoba zaražena je koronavirusom (COVID 19) što je u posljednja 24 sata  70 novih slučajeva zaraze. Na području Međimurske županije nema novih slučajeva zaraze koronavirusom.  Protekla 24 sata u našoj Županiji obavljeno je 7 testiranja te su svi  nalazi negativni. Od sedmero testiranih je i 5 liječnika koji su bili u samoizolaciji te su od sutra ponovno na raspolaganju sustavu zdravstvene zaštite.
Tijekom današnjeg dana u samoizolaciju biti će upućeno tri osobe te će pet osoba biti testirano. Za više od 500 osoba ovoga vikenda završava 14-dnevna samoizolacija. Neki će se vratiti na posao, a neki će, iz mjera predostrožnosti ostati u svojim domovima. Sva kretanja i kontakte osoba u samoizolaciji prati i ima epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Policijska uprava Međimurska. Tijekom jutra i prijepodneva, župan Međimurske županije Matija Posavec i načelnik Stožera Međimurske županije Josip Grivec obišli su zdravstvene ustanove i obavili sastanke s ravnateljima ustanova.
U Međimurju je uspostavljena izdvojena korona ambulanta na parkirališnom prostoru na Svetojelenskoj cesti, u neposrednoj blizini zdravstvenih ustanova. Kao preventivna mjera, stigla su još dva kontejnera u kojima će biti organizirane dodatne ambulante. „Ove preventivne mjere radimo zbog zaštite liječnika primarne zdravstvene zaštite koji su u organizaciji svog rada maksimalno povećali dostupnost pacijentima kroz različite kanale i oblike.  Uzimajući anamneze, procjenjujući, savjetujući, dajući terapiju, dogovarajući preglede,  zadržana je organizacija dolazaka pacijenata u ambulante primarne zdravstvene zaštite, uz poštivanje najviših standarda epidemiološko higijenske zaštite. Dobro je organizirana cijela mreža primarne zdravstvene skrbi,  međutim, liječnici u općoj praksi su stalno u kontaktu sa imunokompromitiranima, palijativnima, sa bolesnicima koji boluju od više kroničnih bolesti, skrbi se o starijoj populaciji često i u domovima za starije i nemoćne gdje se redovito vrše kućne posjete bez obzira na pandemiju. Pored toga, cijepljenje i preventivni sistematski pregledi zdrave djece se i dalje normalno odvijaju! Da bi sačuvali taj sustav i zaštitili liječnike, u izdvojenim ambulantama će se uzimati brisevi i pregledavati svi pacijenti sa sumnjom na korona virus. To će raditi medicinski timovi u posebnom režimu rada.” kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec.
Zbog zaštite svih naših zdravstvenih ustanova, organizirano je da svaki pacijent prilikom ulaska u Dom zdravlja, Bolnicu, Zavod za hitnu medicinu ili ljekarnu, prođe provjeru utvrđivanja potencijalne samoizolacije, a sve s ciljem maksimalne zaštite našeg zdravstvenog sustava i omogućivanja rada zdravstvenih ustanova.
Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak rekao je: „Županijska bolnica Čakovec je osnovala dodatne timove stručnjaka koji će biti na usluzi kroničnim pacijentima koji boluju od šećerne bolesti i kožnih bolesti. Kako su kronični pacijenti većinom starije životne dobi i visokog rizika te im je ograničeno kretanje, na ovaj način će se liječnici približiti građanima u njihovim domovima, a samim time i kronični pacijenti osjećati sigurnijima. Za potrebe konzultacija kroničnim pacijentima osigurane su kontakt e-mail adrese. Tako se za pitanja oko šećerne i endokrine bolesti možete javiti na zbc.endodijab@bolnica-cakovec.hr, dok upite za kožne bolesti možete slati na zbc.dermatologija@bolnica-cakovec.hr.
Ravnatelj Doma zdravlja Čakovec Branko Vrčić objasnio je i novu organizaciju rada: „Za potrebe organizacije i rasporeda rada, Dom zdravlja Čakovec će privremeno organizirati rad djelatnosti dentalne medicine u ordinacijama na sljedećim lokacijama u Čakovcu u zgradi Doma zdravlja, u Murskom Središću u Tekstilnoj ulici 2, i u Domašincu, M.Pušteka 22. Ordinacije će raditi sedam dana u tjednu u vremenu od 07:00-20:00 sati, te će obavljati samo hitne i neodgodive intervencije.“
 
S ciljem prevencije, župan Međimurske županije Matija Posavec, rekao je kako je dogovorena dodatna izgradnja kontejnerskog bloka sa 25 smještajnih jedinica sa sanitarnim čvorovima i kuhinjama u kojima je ukupno 100 kreveta. „Kontejnerski blok je završen te je spreman za upotrebu ukoliko će biti potreban, međutim nadamo se da neće.“ Što se tiče trenutačne situacije, župan Posavec napomenuo je kako je na temelju preporuka struke i povjerenstva, u četvrtak, 26.ožujka 2020. donio Odluku o proglašenju prirodne nepogode za područje Međimurske županije, zbog mraza praćenog snažnim sjevernim vjetrom 22., 23., 24., i 25. ožujka 2020. godine, čija je posljedica smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno umanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima te na pojedinim povrtlarskim kulturama. Zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa omogućuje se oštećenicima unos podataka o štetama i izvan zakonom propisanih rokova.
Načelnik Stožera civilne zaštite MŽ Josip Grivec napomenuo je: „Na snazi je Odluka Stožera Civilne Zaštite Republike Hrvatske objavljena u vezi s mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja te Odluka o radnom vremenu trgovina. Iako su navedenim Odlukama naložene stroge mjere socijalnog distanciranja  te obustava rada u djelatnosti trgovine osim taksativno navedenih izuzetcima, odnosno ograničenje radnog vremena postoje indicije kako pojedine trgovine grubo krše odnosno ne provode naložene mjere. S obzirom da su lokalni stožeri civilne zaštite zaduženi da osiguraju provedbu i nadzor provođenja mjera pa će Stožer izvršiti nadzor svih objekata, obuhvaćenih navedenim Odlukama, u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja u pogledu poštivanja navedenih Odluka.“
Dodatne informacije za vozače kamiona:
Vozače hrvatski državljani i vozači strani državljani koji imaju odobren boravak u Republici Hrvatskoj:

  1. 1. Nakon utovara ili istovara robe, vozači mogu koristiti kućnu izolaciju u vlastitome domu, poštujući sve propisane mjere samoizolacije, te na poziv poslodavca bez ikakvog vremenskog ograničenja nastaviti raditi. Dakle, ovaj boravak u kućnoj izolaciji nema nikakvo vremensko ograničenje – vozaču je dozvoljeno nastaviti obavljati svoj posao kada god to želi. Kada je kod kuće, vodi računa o tome da se izolira od ukućana i drži socijalnu distancu, te primjenjuje sve mjere samoizolacije i samozaštite.
  2. Ukoliko vozač nakon utovara ili istovara robe nije u mogućnosti koristiti opciju izolacije u vlastitome domu, može koristiti smještaj u samoizolaciji u krugu prijevoznikove tvrtke, ukoliko je poslodavac dobio odobrenje od županijskog stožera civilne zaštite za takav oblik samoizolacije. Ako vozač odluči boraviti u samoizolaciji u krugu prijevoznikove tvrtke kraće od 24 sata, tada je dužan taj dnevni odmor provesti u kabini kamiona parkiranog na parkiralištu prijevoznika.
  3. Ukoliko vozač nakon utovara ili istovara robe nije u mogućnosti koristiti opciju izolacije u vlastitome domu niti opciju smještaja u samoizolaciji u krugu prijevoznikove tvrtke, može koristiti smještaj u prostoru karantene u organizaciji županijskih stožera civilne zaštite. Ako je to kraće od 24 sata, tada je dužan taj dnevni odmor provesti u kabini kamiona parkiranog na parkiralištu takve karantene.

Nakon što tijekom dana dođe nova odluka o radu trgovina u sklopu tržnica, Stožer civilne zaštite Međimurske županije predložiti će način uspostave kratkih opskrbnih lanaca u cilju zaštite poljoprivredne proizvodnje.
 
Molim još jednom sve da se strogo drže mjera samoizolacije, te da ne zloupotrebljavaju sustav i ugrožavaju sve oko sebe.
 
Najbolja zaštita je poštivanje mjera prevencije te izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta.
Podsjećamo da se osobe u samoizolaciji moraju striktno pridržavati uputa koje su im dane.


 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content