Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Nakon izgradnje školske dvorane, u Draškovcu će se obnoviti zgrada osnovne škole

Datum objave: 13. ožujka 2020.

Nakon što je prije godinu dana izgrađena školska sportska dvorana vrijedna 5 milijuna kuna, Osnovna škola Draškovec ponovno je pred važnom investicijom. U petak, 13. ožujka 2020. godine potpisan je Ugovor o obnovi školske zgrade. Potpisali su ga ravnateljica Osnovne škole Draškovec Margit Mirić i predstavnik zajednice ponuditelja, direktor poduzeća BMD Dražen Bedeković, a potpisivanju su nazočili župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, predsjednik MO Draškovec Nino Marđetko i direktor Međimurske energetske agencije Alen Višnjić.
Obnova školske zgrade Osnovne škole Draškovec vrijedna je 3.029.335,35 kuna, od čega je iz EU fondova 1.852.319,96 kuna, dok će preostali iznos osigurati Međimurska županija.
Direktor Međimurske energetske agencije Alen Višnjić pojasnio je kako projekt, pored radova na energetskoj obnovi uključuje i izradu glavnog projekta energetske obnove, stručni nadzor građenja te izradu energetskog certifikata po završetku obnove čime bi, zbog smanjenja potrebne toplinske energije na godišnjoj razini, zgrada prešla iz energetskog razreda D u energetski razred B.
Na školskoj zgradi bit će rekonstruirana vanjska ovojnica i vanjski zidovi pročelja te poda, stropa i krova. Posebnim rampama bit će omogućen pristup i kretanje osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti. Postojeća kotlovnica bit će u potpunosti rekonstruirana ugradnjom dva nova visokoefikasna kondenzacijska cirkulacijska zidna uređaja. Ukupna toplinska snaga kotlova bit će povećana za 12,5%, a planirana je i ugradnja spremnika potrošne tople vode.
Projektom je predviđena zamjena kompletne opće rasvjete novim LED svjetiljkama. Cjelokupni sustav će biti u potpunosti automatiziran te će biti uređeno automatsko prikupljanje podataka s mjernih uređaja potrošnje električne energije, toplinske energije, plina i vode te automatski prijenos podataka u središnji ISGE sustav.
Ravnateljica Osnovne škole Draškovec Margit Mirić, zahvalivši osnivaču Međimurskoj županiji na istinskoj brizi i ulaganju u sustav obrazovanja, istaknula je da 89 učenika i 36 zaposlenika iznimno veseli što će novu školsku godinu započeti u obnovljenoj zgradi: „Često se čuje da je Međimurje primjer dobre prakse za Hrvatsku u kapitalnim ulaganjima, u financiranju udžbenika i prijevozu. Osnovna škola Draškovec svjedok je tih ulaganja zahvaljujući kojima se učenički standard znatno poboljšava.“
Gradonačelnik Grada Prelog Ljubomir Kolarek pozdravio je nova ulaganja u Osnovnu školu Draškovec: „Ponosni smo na svaku investiciju u javnu infrastrukturu na području Preloga i svih naselja koja mu pripadaju, posebice na ulaganja u školstvo koja su preduvjet napretka društva te je ovo primjer ravnomjernog razvoja našeg kraja.“
Župan Međimurske županije Matija Posavec naglasio je kako je ovo još jedna investicija za bolje i kvalitetnije obrazovanje naše djece. „Svjedočimo još jednom investicijskom projektu kojim poboljšavamo uvjete i kvalitetu obrazovnog sustava jer želimo našim učenicima ponuditi bolje uvjete. Mnogo ulažemo u obrazovanje te unatoč svim izazovima završavamo nekoliko projekata, a sljedeći korak je skori završetak radova na obnovi dviju škola. Sve što radimo je s ciljem odgovornosti prema djeci i našim stanovnicima.“
Završetak radova očekuje se do kraja ove godine, a predviđena ušteda godišnje potrebne toplinske energije za grijanje zgrade bit će čak 60%.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content