Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana sjednica Stožera civilne zaštite Međimurske županije

Datum objave: 28. veljače 2020.

U Velikoj vijećnici Međimurske županije u petak, 28. veljače 2020. godine sastali su se članovi Stožera civilne zaštite Međimurske županije. „Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske izdao je naputak da se ove godine neće održavati svečane sjednice povodom 1. ožujka – Dana civilne zaštite, no odlučili smo se sastati u želji da informiramo javnost i pokažemo transparentnost.“, kazao je načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije i zamjenik župana Josip Grivec. Zahvalio je dionicima u sustavu civilne zaštite te članovima Stožera na lokalnoj razini na svemu što su činili u protekloj godini te pozdravio župana Međimurske županije Matiju Posavca, zamjenicu Sandru Herman, goste iz Mađarske i Slovenije, članove Stožera civilne zaštite Međimurske županije te prisutne čelnike jedinica lokalne samouprave. Iz Direkcije za obranu od katastrofa Županije Zala iz Mađarske nazočili su ravnatelj Gyula Egry i voditelj Ispostave Nagykanizsa Istvan Dobos, a iz Uprave za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije Ispostave Murska Sobota savjetnica za zaštitu i spašavanje Klavdija Lebar Gerebic i voditelj Regijskog centra za obavještavanje Murska Sobota Primoš Senčar.
Ladislav Söke iz Službe za civilnu zaštitu Čakovec naglasio je kako je prošla godina protekla mirno, uz nekoliko izvanrednih aktivnosti. „Zbog klimatskih promjena utvrđujemo sve više olujnih vjetrova i obilnih kiša, a takvih je situacija bilo u tri navrata kada su naši vatrogasci, koncesionari za ceste i HEP Elektra pravovremeno reagirali te sve riješili u rokovima. Zbog požara na odlagalištu otpada u Totovcu Stožer civilne zaštite Grada Čakovca dva puta se izvanredno sastao, a bilježimo i jednu izvanrednu sjednicu Stožera civilne zaštite Grada Mursko Središće zbog najave proglašenja izvanrednog stanja na rijeci Muri, no to su stanja koja naše operativne snage redovito rješavaju. Temeljne operativne snage u sustavu civilne zaštite dobro su opremljene te imaju visoku razinu spremnosti, a to nam potvrđuju i zajedničke vježbe koje redovito provodimo.“, kazao je Söke dodavši kako jedinice lokalne i regionalne samouprave   svake godine imaju obvezu izraditi procjenu rizika od velikih nesreća. Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl – Pal ukratko je iznijela najvažnije informacije vezane uz pojavu koronavirusa u Hrvatskoj. „Iako ni po čemu nije poseban, koronavirus se prvi put pojavio u Hrvatskoj te se iz tog razloga postupa s posebnim oprezom. Vrlo je sličan virusu gripe, a po simptomima ga je u početku vrlo teško razlikovati. Slijedimo upute Kriznog stožera Ministarstva zdravstva koji na dnevnoj bazi prosljeđuje određene izmjene protokola koje mi distribuiramo svim sudionicima unutar zdravstvenog sektora. Odlično komuniciramo i sa Stožerom civilne zaštite. Županijska bolnica Čakovec je prema naputku odredila odjel koji će biti mjesto za karantenu, u slučaju da pacijenti s takvim simptomima moraju biti hospitalizirani, a epidemiološka služba naše ustanove na raspolaganju je građanima za bilo kakve upite ili sumnje.“, istaknula je ravnateljica Payerl-Pal. Prisutne je na kraju pozdravio i župan Međimurske županije Matija Posavec te zahvalio svima koji aktivno sudjeluju i svojim radom kontinuirano unapređuju sustav civilne zaštite. „Tijekom prošle godine pokazali ste spremnost i visoku razinu koordiniranosti u svim izvanrednim situacijama. Posebno bih pohvalio inicijativu za edukacijom, posebice najmlađih stanovnika naše županije.“ , – kazao je župan Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content