Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

17 godina otkako je na dužnosti poginuo policajac Željko Murk

Datum objave: 12. veljače 2020.

U organizaciji Mjesnog odbora Mihovljan, Grada Čakovca, Međimurske županije, Policijske uprave međimurske, IPA Međimurje Čakovec, UDVUR RH-a Ogranka Mihovljan i DVD-a Mihovljan i ove je godine obilježena obljetnica pogibije Željka Murka
Dana 12. veljače 2003. godine, prilikom potjere za pljačkašem poslovnice tadašnje Varaždinske banke u Nedelišću, ubijen je policajac Željko Murk. Smrtonosni metak u njega je hladnokrvno ispalio Marsel Budimir, kasnije uhvaćen i osuđen na dugotrajnu zatvorsku kaznu. Željko je iza sebe ostavio troje malodobne djece, suprugu i roditelje, a u pomoć obitelji tada je priskočila cijela zajednica.
Svake godine na dan njegove pogibije, polaganjem vijenaca na Željkov grob i Spomen-ploču postavljenu na zgradi Društvenog doma u Mihovljanu, paljenjem svijeća te komemoracijom, uz sinove Frana, FilipaRenata, suprugu Kristijanu te majku Anu, Željka Murka prisjećaju se njegovi sumještani, kolege, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Međimurske županije, Grada Čakovca, Mjesnog odbora Mihovljan, Policijske uprave međimurske te Policijske uprave varaždinske.
Obilježavanju se odazvao pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave policije Ivan Merćep. Međimursku županiju predstavljao je zamjenik župana Josip Grivec, Grad Čakovec saborski zastupnik i gradonačelnik Stjepan Kovač sa zamjenicima Mariom Medvedom i Zoranom Vidovićem, Mjesni odbor Mihovljan Josip Jezernik, dok je u ime Policijske uprave međimurske obilježavanju nazočio načelnik Ivan Sokač. Molitvu je vodio policijski kapelan vlč. Vjekoslav Vidaček.
Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač u svom se obraćanju rekao da tragični događaji poput ovog potvrđuju kako funkcioniramo kao društvo te da svatko u najtežim životnim trenucima može računati na pomoć cjelokupne zajednice, na što je izrazito ponosan. Iskrenu sućut obitelji u svoje osobno ime, ime župana Međimurske županije Matije Posavca i Županije obitelji je izrazio zamjenik župana Josip Grivec. „Onoliko dugo koliko njegujemo sjećanja, naš Željko živi u svima nama. Dao je svoj život štiteći sve nas i vodeći brigu o sigurnosti.“, poručio je. „Ovom prilikom prisjećamo se našeg kolege, ali i podsjećamo javnost da oni koji skrbe za našu sigurnost obavljaju častan, ali i vrlo opasan posao. Veličina čovjeka kakav je bio Željko Murk očituje se u broju nas koji se ovdje okupljamo svake godine.“, kazao je pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave policije Ivan Merćep, a sjećanje na kolegu evocirao je načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač kazavši kako je Željko bio vrstan policajac te kao takav primjer mnogima.
Zamjenik župana Josip Grivec i gradonačelnik Stjepan Kovač uručili su poklon-bonove Željkovim sinovima. Obilježavanje pogibije Željka Murka nastavit će se memorijalnim malonogometnim turnirom u petak u sportskoj dvorani II. Osnovne škole Čakovec. Protekle subote u Gornjem Kuršancu održana je i memorijalna utrka kojoj se odazvalo stotinjak trkača.


 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content