Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Devet jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije u projektu izgradnje mreže širokopojasnog interneta Hrvatskog Telekoma

Datum objave: 11. veljače 2020.

Hrvatski Telekom potpisao je 13 Sporazuma o partnerstvu u provedbi projekata izgradnje mreže širokopojasnog interneta s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave te se obvezao da će u sljedeće tri godine izgraditi optičke mreže koje omogućuju brzine od minimalno 100Mbit/s, i to za 135.000 novih korisnika na područjima gradova i općina diljem Hrvatske. Među njima su i općine Gornji Mihaljevec, Nedelišće, Selnica, Strahoninec, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri, Štrigova, Šenkovec te grad Mursko Središće. Sporazum je sastavni dio Javnog poziva za izgradnju pristupnih mreža nove generacije, ukupno vrijednog 1,1 milijardi kuna, kojega je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU u srpnju prošle godine. Potpisivanjem Sporazuma ostvaren je jedan od temeljnih preduvjeta za prijavu projektnih prijedloga HT-a kao prijavitelja i gradova, općina i županija kao partnera na Ograničeni poziv za izgradnju NGA mreže.
Upravo Međimurska županija bila je pokretač ovog projekta 2015. godine i nositelj izrade Planova razvoja širokopojasne infrastrukture. Bio je to pilot projekt za sve JLS-ove koji su izrazili interes, a Međimurska županija kao prvotni nositelj projekta pokrenula je projekt pod nazivom „Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa za grad Mursko Središće i općine Gornji Mihaljevec, Nedelišće, Selnica, Strahoninec, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri, Šenkovec i Štrigova“. Međimurska energetska agencija MENEA koordinirala je prijavu na Javni poziv za poticanje gospodarskog okruženja ulaganjem u širokopojasnu infrastrukturu temeljem koje su od Ministarstva gospodarstva stigla sredstva u iznosu od 146.000,00 kn za izradu studija izvodljivosti i plana razvoja širokopojasne infrastrukture koji su bili neophodni koraci za korištenje europskih fondova za izgradnju širokopojasne infrastrukture. Izrađena je Studija izvodljivosti za pojedine jedinice lokalne samouprave te nacrt Plana razvoja širokopojasne infrastrukture za navedena područja za koji je provedena preliminarna provjera sukladnosti s pravilima Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja.
Sporazumom o promjeni nositelja projekta 2018. definirano je da grad Mursko Središće bude novi nositelj projekta, s obzirom na to da će se mreža graditi na područjima spomenutih JLS-ova te su jedino oni mogli i odabrati investicijski model za projektiranje, izgradnju i operativni rad mreže u čemu im je Međimurska županija i dalje pružala stručnu podršku.
 
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content