Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Zlatna Hrvatska rukometna reprezentacija u kolicima pripreme za nove uspjehe odradit će u Međimurju

Datum objave: 10. veljače 2020.

Zagrebački rukometni savez je u suradnji s Hrvatskim rukometnim savezom i Europskom rukometnom federacijom krajem 2019. godine bio domaćin i suorganizator Turnira nacija, a prvo mjesto osvojila je upravo hrvatska reprezentacija rukometa u kolicima za osobe s invaliditetom. Zlatnu ekipu predvođenu najboljim vratarom turnira Nikolom Bistrovićem, primio je župan Međimurske županije Matija Posavec.
Rukomet u kolicima za osobe s invaliditetom tek se razvija u Hrvatskoj, a zahvaljujući odličnim rezultatima koje igrači postižu, postaje sve prepoznatljiviji. „Hrvatska je po prvi puta bila organizator ovog turnira koji je započet kao preteča Europskog prvenstva za rukomet u kolicima za osobe s invaliditetom. Pretprošle, 2018. godine na Turniru nacija osvojili smo srebro, a sada smo u konkurenciji 6 najboljih europskih reprezentacija osvojili zlato zahvaljujući našoj borbenosti, srčanosti i zajedništvu.“, naglasio je  trener reprezentacije Ivan Dragić.
Turnir je održan u Sutinskim vrelima u Podsusedu, a sudjelovale su reprezentacije Hrvatske, Portugala, Mađarske, Nizozemske, Slovenije i Rumunjske. Hrvatska rukometna reprezentacija nastupila je u sastavu: Nikola Bistrović, Lukrecija Tomušić, Emil Balija, Maša Bulatović, Zdenko Matić, Matija Tensić, Ademir Demirović, Ivica Vujica, Ante Štimac, Stipo Tokić, Filip Jadrijev i Jelena Šišić, dok su stručni stožer činili Ivan Dragić, Karlo Šporer i Kazimir Ilijaš.
Kapetan ekipe, Ante Štimac, proslavljeni hrvatski sportaš s invaliditetom izrazio je zadovoljstvo što institucije počinju pridavati pažnju njihovim uspjesima: „Ovo je tek drugi prijem koji imamo od kako se bavimo ovim sportom i drago nam je što u Međimurju prepoznaju naše rezultate. Rukomet u kolicima je mladi sport u koji smo krenuli od nule te smo napravili odlične rezultate, no da bi nastavili u istom ritmu i predstavili Hrvatsku u najboljem svijetlu potrebna nam je veća potpora koju ćemo trostruko vratiti.“ Igrači su postali velika ekipa koja je nakon svojih osobnih tragedija okrenula hendikep u sportsku pobjedu. Velika odricanja koja ovaj sport zahtjeva, ali i veliku volju, snagu i srčanost koje igrači pokazuju na terenu istaknuli su igrači Ivica Vujica i Matija Tensić, dok se Borna Božiković osvrnuo na tehničke karakteristike igre.
Najboljim vratarom Turnira nacija 2019. proglašen je Nikola Bistrović, Međimurec koji je jedan od najzaslužnijih za nekoliko posljednjih uspjeha reprezentacije. Svojom sportskim i ljudskim kvalitetama pridonio je činjenici da se za hrvatski rukomet čuje i u kategoriji rukometa u kolicima. Nikola je od strane Međimurskog rukometnog saveza proglašen najboljim rukometašem s invaliditetom u 2018. godini, a predsjednik Međimurskog rukometnog saveza Miljenko Topličanec izrazio je velik ponos i zadovoljstvo što ima priliku ugostiti reprezentaciju koja će ove godine sudjelovati na dva velika natjecanja – Turniru nacija u Nizozemskoj i Europskom prvenstvu u Švedskoj. Dio priprema odradit će upravo u Međimurju, na inicijativu župana Međimurske županije Matije Posavca, a podršku su dobili i od Hrvatskog olimpijskog odbora čiji je član Etičkog odbora Josip Freiler naglasio da će se založiti za što veću potporu igračima.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content