Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Još jedna javna zgrada u procesu obnove

Datum objave: 6. veljače 2020.

U četvrtak, 6. veljače 2020. godine u prostorijama Policijske uprave međimurske održana je konferencija za medije na temu provedbe EU projekta „Energetska obnova zgrade Policijske uprave međimurske u Čakovcu“. „Zgrada Policijske uprave međimurske sagrađena je 1981. godine, a južno krilo nadograđeno je 1997. godine. Uz sjedište Policijske uprave međimurske u zgradi su smještene i dvije policijske postaje, Policijska postaja Čakovec i Policijska postaja prometne policije Čakovec. Ujedno, prostorije zgrade koriste djelatnici Interventne jedinice policije, a građanima su u prizemlju na raspolaganju šalteri za izradu osobnih dokumenata, dok dio zgrade koriste i djelatnici Ministarstva obrane, Područnog odsjeka za poslove obrane te Sigurnosno-obavještajne agencije. Više od 50 posto svih zaposlenika Policijske uprave međimurske namjenski koristi oko 6 tisuća kvadratnih metara poslovnog prostora., objasnio je načelnik PU međimurske Ivan Sokač te dodao kako je vrijeme za novo ruho i novu razinu učinkovitosti. Radovi na energetskoj obnovi zgrade Policijske uprave međimurske započeli su 4. studenog 2019., a ugovoreni rok završetka je godinu dana, odnosno do 4. studenog 2020. 
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar te ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u prosincu 2018. godine potpisali su Sporazum o zajedničkoj suradnji u području energetske obnove objekata između Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Ministarstva zaštite okoliša i energetike. „Sporazum obuhvaća 29 objekata MUP-a koji će se renovirati kroz Program energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora kojeg provodi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, a u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014-2020“.“, istaknuo je na konferenciji za medije voditelj projekta Dragutin Sakač.
Projekt Energetska obnove zgrade Policijske uprave međimurske vrijedan je 10.370.398,99 kuna, od čega 6.052.926,64 kune sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Energetskom obnovom zgrade i provedbom projektnih aktivnosti, ostvarit će se ušteda potrebne toplinske energije za grijanje od 61%. „Projekt obuhvaća radove na hidro i termoizolaciji, krovne limarske radove, zamjenu vanjske stolarije cijele zgrade i kompletno uređenje fasade. U interijeru uređuje se spušteni stropa kuhinje, restorana, hodnika dvorane i spojnog hodnika dvorane i zgrade. Izvodit će se manji keramičarski radovi i soboslikarski radovi. Energetska obnova obuhvaća i novi podni jednoprolazni kotao s kondenzacijskim principom rada, nove radijatorske instalacije te potpunu automatiziranost sustava grijanja cijelog objekta. Na krovištu zgrade postavit će se solarna instalacija s akumulacijskim spremnicima i solarnim kolektorima s ciljem korištenja sunčeve energije za grijanje potrošne vode.“ - objasnio je predstavnik izvođača radova Danijel Risek.
Župan Međimurske županije Matija Posavec izrazio je zadovoljstvo zbog još jednog investicijskog projekta u segmentu energetske učinkovitosti: „Policijska uprava međimurska s ukupno 475 djelatnika, od čega ih je 268 u ovom objektu, druga je najveća javna ustanova u Međimurju. Učinkovitost i rezultat pretpostavljaju i uvjeti rada, stoga već nekoliko godina razgovaramo o ovom projektu i napokon se ostvaruje. Vjerujem da će  kvalitetnim izvođenjem radova do kraja godine i Policijska uprava međimurska imati bolje uvjete za rad. Volio bih da se energetski obnovi i zgrada Općinskog suda u Čakovcu koja je u lošem stanju. Ovo je još jedan projekt javne obnove zgrada u Međimurskoj županiji, što znači da smo visoko na listi iskorištenosti europskih fondova te ulaganja u bolje standarde i učinkovitiju javnu upravu.“ Zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović potvrdio je da i Grad Čakovec ulaže u energetsku obnovu svojih javnih objekata te naglasio odličnu suradnju s Policijskom upravom međimurskom.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content