Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ponovno će se iz Međimurja mjeriti temperatura

Datum objave: 5. veljače 2020.

S obzirom da se unazad nekoliko mjeseci na području Međimurske županije ne provodi mjerenje temperature,  vlage, smjera i brzine vjetra, i na taj se način gube dragocjeni podaci o vremenu na području naše županije i prekida dugogodišnji kontinuitet, župan Međimurske županije Matija Posavec održao je radni sastanak sa predstavnicima Državnog hidrometeorološkog zavoda kako bi se mjerenje vratilo u Međimurje.

Meteorološka postaja za Međimurje je na prostorima GKP Čakom u Čakovcu, te će inicijativom Međimurske županije ona biti preseljena na prostor bivše vojarne odakle će se ponovno meteorološki podaci prikupljati pet puta tijekom dana. U zimskom računanju vremena mjerit će se u 6 sati, 7 sati, 13 sati, 14 sati i u 21 sat, dok će u ljetnom računanju vremena mjerenja biti u 7 sati, 8 sati, 14sati, 15 sati i u 22 sata. Ovo je novi sustav DHMZ-a u kojem će motritelj prikupljati podatke i neprekidno pratiti temperaturu,  smjer i brzinu vjetra. Glavni cilj je povećanje količine i kvalitete podataka o vremenu, klimi, stanju voda i kvaliteti zraka, a time i bolje praćenje klime i pripremljenost na posljedice klimatskih promjena u cijeloj Hrvatskoj.
Osim toga, kišomjerne postaje u Štrigovi, Podturnu i Prelogu nastavljaju prikupljati podatke.
Predstavnice DHMZ-a Ines Srzić i Željka Pogačić su, uz nazočnost pročelnika UO za gospodarstvo,poljoprivredu i turizam Darka Radanovića i pomoćnice pročelnika Danice Pošta, provjerili mjesto na kojem će biti postavljena meteorološka postaja u narednih 30 dana.
Također, DHMZ je u postupku projektiranja i nabave automatskih mjernih postaja za RH, te će jedna takva postaja biti predviđena i za našu županiju.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content