Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Širom Međimurja brojni posjetitelji uživali u bogatom sadržaju Noći muzeja 2020.

Datum objave: 1. veljače 2020.

U petak, 31. siječnja 2020. godine održala se petnaesta po redu Noć muzeja, manifestacija koja je tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. Jedan od najznačajnijih dosega manifestacije je promocija muzeja i muzejske struke te stvaranje nove publike, jer su brojni posjetitelji u Noći muzeja "otkrili" muzeje, da bi kasnije postali stalna publika.
Muzej Međimurja ČakovecMuzej Croata insulanus Grada Preloga, Privatni muzej Franjo Šajn KotoribaEtno zbirka u Maloj Subotici, Župna kurija u Donjem Vidovcu, Etno izložba iz zbirke Petra Horvata u Orehovici, Centar za posjetitelje Žabnik i Zbirka „Štekari“ u Dunjkovcu bili su dio Noći muzeja 2020. te su pripremili raznovrstan i bogat program koji je privukao velik broj Međimuraca i Međimurki svih generacija. Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec nazočio je programu Noći muzeja u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga.
Muzej Međimurja Čakovec u znaku općine Selnica
Muzej Međimurja Čakovec pridružio se manifestaciji 2008. godine kada je kroz stalne muzejske postave prošlo više od 1500 ljudi. Uz niz kulturnih, kulturno-povijesnih, zabavnih i edukativnih događaja, izložbi, performansa, likovnih radionica i književnih večeri, tijekom desetak godina održavanja Noći muzeja, kroz Muzej Međimurja Čakovec prošlo je više od 20 000 ljudi.
Ovogodišnja Noć muzeja u Čakovcu bila je u znaku općine Selnica te je predstavljena njena kulturna, povijesna, vjerska, športska i gospodarska baština. Ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan istaknula je da Muzej nastavlja uhodanu koncepciju predstavljanja međimurskih općina. Svečano otvorenje obogatili su članovi Pjevačke skupine i Tamburaške sekcije KUD-a Selnica, a načelnik Općine Selnica Ervin Vičević predstavio je svoju općinu. Župnik selničke župe sv. Marka Tomislav Leskovar upoznao je brojne posjetitelje o povijesti župe, dok je ravnateljica OŠ Selnica Anica Rašperger ispričala zanimljivosti o školstvu selničkoga kraja.
Najzanimljiviji dio večeri bila je prezentacija „namatanja“ selničke fašničke atrakcije – pikača. Istodobno s prikazom izrade, članovi udruge Selnički pikač objasnili su povijest te tradicije koja je od 2007. godine zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Ignac Šardi predstavio je svoj muzej – Oldtimer muzej Šardi i upoznao posjetitelje s kolekcijom starih automobila i motocikala. Kulturnjaci, folkloraši, glazbenici, recitatori, zaljubljenici u stare automobile, ljubitelji povijesti i tradicije, dostojno su predstavili svoju Selnicu, a posjetitelji su mogli razgledati i stalan postav Muzeja Međimurja Čakovec.


 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content