Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ne propustite Noć muzeja 2020.

Datum objave: 31. siječnja 2020.

U petak, 31. siječnja 2020., u Muzeju Međimurja Čakovec bit će održana tradicionalna Noć muzeja. Tema ovogodišnje manifestacije je kulturna, povijesna, vjerska, športska i gospodarska baština općine Selnica, čime Muzej nastavlja uhodanu koncepciju Noći muzeja predstavljanjem međimurskih općina. Ovog će se puta predstaviti selnički kulturnjaci, folkloraši, glazbenici, recitatori, zaljubljenici u stare automobile, ljubitelji povijesti i tradicije.
Otvorenje će biti upriličeno u atriju palače Zrinskih s početkom u 18 sati, kada će se predstaviti Pjevačka skupina i Tamburaška sekcija KUD-a Selnica. Kraćim pozdravnim govorom nazočnima će se obratiti ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan, a nakon nje i općinski načelnik Ervin Vičević. Tomislav Leskovar, župnik selničke župe sv. Marka govorit će o vjerskoj tradiciji tog dijela Međimurja, dok će o povijesti školstva selničkoga kraja te o tamošnjoj osnovnoj školi nekoliko riječi kazati ravnateljica Anica Rašperger. Ignac Šardi predstavit će svoj muzej – Oldimer muzej Šardi, koji osim jedinstvene zbirke starih automobila, traktora i motorkotača ima i kojekakve druge stare predmete, oružje i oruđe.
Završnicu svečanog otvorenja ovogodišnje Noći muzeja obilježit će selnički tamburaši, a u 20 sati u Muzejskom informativnom centru započet će „namatanje“ selničke fašničke atrakcije – pikača. Članovi Udruge Selnički pikač će istodobno s prikazom izrade objasniti i povijest te tradicije. Umijeće izrade tradicijske pokladne maske Pikač, zaštićeno je 2007. godine kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Nakon Pikača, Ignac Šardi će zainteresirane posjetitelje provesti kroz atrij i upoznati s kolekcijom starih automobila i motocikala iz svog muzeja.
Posjetiteljima će sve do 1 sat iza ponoći biti omogućeno besplatno razgledavanje stalnih muzejskih postava te prigodnog postava o povijesti i sadašnjosti općine Selnica.
U atriju palače, uz laganu vatricu, tamburaše i sjedalice od balirane slame, posluživat će se kuhano vino i čaj. U slučaju lošeg vremena otvorenje će biti upriličeno u Izložbenom salonu MMČ-a. 
Podsjetimo, u  2020. godini održat će se petnaesta po redu Noć muzeja, manifestacija koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja, a tijekom godina je prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. Muzej Međimurja Čakovec Noći muzeja pridružio se 2008. godine kada je kroz stalne postave, za ovdašnje prilike, prošao ogroman broj ljudi – više od 1500. Velika posjećenost zabilježena je i tijekom protekle dvije godine održavanja manifestacije kada je muzejom prošlo otprilike 4 tisuće ljudi.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content