Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Sudionici Erasmus+ programa u posjetu Međimurskoj županiji

Datum objave: 29. siječnja 2020.

Osnovna škola Podturen jedna je od 7 partnera koji sudjeluju u provedbi Erasmus+ projekta pod nazivom „Way back to school“ čija je glavna tema rano odustajanje od škole.
Ispadanje učenika iz školskog sustava tzv. ''dropout'' veliki je problem u mnogim državama, a cilj projekta je uočiti rizične skupine učenika i njihove probleme te ih različitim aktivnostima pokušati vratiti u školu, ali i utjecati na ostale negativne pojave u školi kao što su izostajanje s nastave, ponavljanje razreda, neprimjereno i agresivno ponašanje, nemar, nedovoljno razvijene jezične vještine, slaba motivacija. U projektu sudjeluje 5 država partnera (Hrvatska, Turska, Italija, Španjolska i Irska) s ukupno sedam različitih institucija. Trajanje provedbe projekta je 2 godine kroz koje će se održati niz stručnih edukacija i sastanaka (transnacionalnih mobilnosti) kako za učitelje i stručne suradnike tako i za učenike osnovnih i srednjih škola. Idejni začetnik i pokretač projekta je Germencik Ilce Milli Egitim Mudurlugu, glavna institucija zadužena za školstvo na području turske pokrajne Aydin sa svojim koordinatorom Kemalom Ciftci.
Osnovna škola Podturen pod vodstvom ravnateljice Marijane Cerovec  ugostila je učitelje i učenike iz četiri zemlje koji su u sklopu svog obilaska posjetili i Međimursku županiju, gdje su im dobrodošlicu zaželjeli župan Matija Posavec i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Blaženka Novak. „Siguran sam da će vas vaši domaćini upoznati s prirodnim, povijesnim i kulturnim bogatstvima našeg Međimurja te vam želim da s ovog putovanja odete puni dojmova.“, poručio im je župan Posavec.
Učenici i učitelji iz Turske, Italije, Španjolske i Irske županu Posavcu darovali su suvenire koji predstavljaju posebnosti njihove zemlje, a iako su tek stigli, pojedinci su već iskazali pohvale Hrvatskoj i Međimurju, posebice kada je riječ o tradicijskoj kulturi.
Studenti iz cijelog svijeta u Međimursko veleučilište u Čakovcu putem programa Erasmus+
Dobrobit međunarodne razmjene i međuinstitucionalne suradnje prepoznalo je i Međimursko veleučilište u Čakovcu, koje u području studentskih razmjena i bilateralnih ugovora surađuje s institucijama u cijeloj Europi, ali i izvan granica Europske unije. U zimskom semestru ove akademske godine, Međimursko veleučilište ugostilo je čak sedmero inozemnih studenata koji su u Međimurju proveli nekoliko mjeseci na studentskoj razmjeni putem Erasmus+ programa. Župan Međimurske županije Matija Posavec i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Blaženka Novak upriličili su prijem za četvero studenata: Portugalci Henrique Daniel Freitas da Costa i Daniel de Queiros Fafiaes te Giovana Soares Martins, rodom iz Brazila, studenti su portugalskog instituta IPCA (Instituto Polytechnico Cavado de Ave), dok Poljakinja Agata Juszczak studira na Academy for Physical Education u Varšavi. Mladi studenti podijelili su svoje pozitivne dojmove koje su stekli u Međimurju i stečena znanja na Međimurskom veleučilištu. Stigli su u pratnji studenata MEV-a, Roberta Radikovića i Stelle Dorić, koji su zaduženi za boravak inozemnih studenata, ali i članovi novoosnovane udruge „Mreža međunarodnih prijatelja Sjever“ koja se bavi Erasmus+ projekata i promicanjem multikulturalnih vrijednosti kroz studijske mobilnosti.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content