Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Međimurju obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Datum objave: 27. siječnja 2020.

Strah, suze, patnja,  nehumanost samo je dio opisa svega što je proživio židovski narod tijekom Drugog svjetskog rata, a to su nezamislivi događaji koji su trajno upisani u živote 7.500 zatvorenika koji su 27. siječnja 1945. godine oslobođeni iz najvećeg nacističkog koncentracijskog logora- Auschwitza.

U Međimurju se od 2005. godine, kada je Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja, odaje počast milijunima nedužnih žena, muškaraca i djece, žrtava stradalih u holokaustu tijekom Drugog svjetskog rata.
Polaganjem bijele ruže i paljenjem svijeća, predsjednik Židovske općine Čakovec dr. Andrej Pal, župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik župana Josip Grivec te izaslanstvo Židovske općine u Čakovcu podsjetili su na sve žrtve nacističkih režima te odali počast povijesnom danu za čovječanstvo u kojem su oslobođene tisuće osoba koje su bile u najvećem nacističkom koncentracijskom logoru – Auschwitz.
Najveći zločin u ljudskoj povijesti ne smije se zaboraviti, a na današnji dan prisjećamo se nehumanosti i strahota koje je židovski narod preživio. Obaveza svih nas ovdje je da se ovakva tragedija više nikad ne dogodi, a da naše mlade odgajamo u duhu tolerancije, solidarnosti, zaštite slabijih i ljudskih prava, ali i humanosti. “, istaknuo je predsjednik Židovske općine Čakovec dr. Andrej Pal tijekom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta i sprječavanja zločina protiv čovječnosti.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content