Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Susret poduzetnika u Murskom Središću okupio sedamdesetak predstavnika gospodarskih subjekata

Datum objave: 25. siječnja 2020.

Poduzetništvo predstavlja veliku ulogu u ekonomskom razvoju. Osnivanjem poduzetničkih zona otvaraju se nova radna mjesta, razvijaju se vlastiti potencijali stvaranjem mogućnosti za ulaganje i pridonosi se razvoju malog i srednjeg poduzetništva kao i ukupan razvoj zajednice i društva u cjelini.
U Inovacijsko tehnološkom centru tvrtke Sobočan interijeri d.o.o. održan je ovogodišnji susret poduzetnika, gospodarstvenika, obrtnika i OPG-ova s područja grada Mursko Središće. Na susretu se okupilo sedamdesetak predstavnika gospodarskih subjekata s područja grada. Susret je započeo obilaskom i predstavljanjem tvrtke Sobočan interijeri. U kratkom obilasku proizvodnih pogona direktor Franjo Sobočan predstavio je način poslovanja njihovog poduzeća. "Poduzeće Sobočan interijeri ove godine obilježava 20 godina osnivanja. Poduzeće je sa svojim radom započelo u Hlapičini, a sada 20 godina kasnije sa 185 zaposlenika na 12.000 m2 nalazimo se u Murskom Središću. U 20 godina investirali smo oko 60 milijuna kuna u izgradnju ovih prostornih kapaciteta. U sljedećih par godina strategija poduzeća je da se još radi na proizvodnim procesima i na digitalizaciji. Zadovoljni smo s postignutim ciljevima i radimo i dalje na usavršavanju i težimo ka postizanju daljnjih ciljeva. "
Grad Mursko Središće godinama razvija kvalitetnu suradnju s gospodarstvenicima, poduzetnicima, obrtnicima i OPG-ovima, kako bi zajednički stvarali i provodili nove ideje i realizirali projekte kroz strukturne fondove, potporne institucije i potencijalne poticaje." Ovogodišnji susret poduzetnika je u nešto drugačijem ambijentu. Htjeli smo da se susret danas, ali i nadalje odvija u prostorijama gdje se i odvija proizvodnja. Još jedna godina je iza nas koja je bila jedna od najuspješnijih, godina u kojoj smo ulagali u Gospodarsku zonu „Brezje“ – 7 milijuna kuna, sve čestice u zoni „Brezje“ su prodane, otvorili prvu halu u zoni, otvorili novi dječji vrtić, zamijenili kompletnu javnu rasvjetu na području grada, uređivali pješačko biciklističke staze, ceste, društvene domove. Godina je to u kojoj je ova Vlada na sjednici u Čakovcu donijela zaključke o izgradnji zaobilaznice i mosta. Proračun je bio gotovo 50 milijuna kuna. Projekti koji su završeni ili u provedbi financirani sredstvima iz EU fondova iznose 280 milijuna kuna, Ministarstva su za naš kraj uložila 44 milijuna kuna, Međimurska županija pomogla sa 620 tisuća kuna, ŽUC sa 2,2 milijuna kuna, Hrvatske vode sa 32 milijuna kuna, a iz gradskog proračuna smo u par godina u projekte uložili 34 milijuna kuna. Proračuni općina i gradova nakon porezne reforme ove Vlade su postali puno potentniji što je veliki moto u razvoju i poticaju tih projekata. Želim zahvaliti svima vama koji ste očuvali radna mjesta, bilo koga zaposlili, povećali plaću. Grad, općina, ni jedna zajednica bez proizvodnje ne može. Vi ste motor svega i hvala vam na tome " istaknuo je gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak.
Broj nezaposlenih na području samog Grada M. Središće s pripadajućim naseljima – na dan 31.12.2019. godine bilo je 138 nezaposlenih osoba što je smanjenje u odnosu na kraj 2018. godine za 11,5 %. Broj zaposlenih na području Grada na 31.12.2019. godine bila je 1.721 zaposlena osoba (u prosincu 2018. godine bile su zaposlene 1.603 osobe što je povećanje broj zaposlenih na području M. Središća za 118 osoba. Broj zaposlenih s područja Grada na 31.12.2019. godine bilo je 1.977 zaposlenih osoba (u prosincu 2018. godine bile je zaposleno 1.995 osoba). Broj zaposlenih s područja M. Središća je u godinu dana smanjen za 18 osoba.
Prisutne su pozdravili i predsjednik Županijske komore Čakovec Mladen Križaić, predsjednik Obrtničke komore Čakovec Boris Lukovnjak, predsjednik Udruženja obrtnika Međimurske županije Milenko Benjak koji su istaknuli da su uvijek na raspolaganju svojim članovima u cilju pružanja pomoći u njihovom poslovanju i lakšem sklapanju poslovnih suradnji u zemlji i inozemstvu što utječe na poticanje gospodarskog rasta i razvoja.
"Čestitke direktoru Franji Sobočanu na 20 godina uspješnog djelovanja i čestitke Gradu Mursko Središće na organizaciji ovakvog foruma gdje možemo razgovarati o gospodarstvu kao jednoj od najpotentnijih grana u Međimurju. Ako pogledamo brojke, ja vam svima vama koji se bavite poduzetništvom, gospodarstvom moram čestitati. Od rasta u svakom pogledu gospodarstva od ukupne gospodarske snage Međimurje je jedina županija u Hrvatskoj koja je skočila za 2 mjesta po indeksu gospodarske snage u Hrvatskoj, s 8. na 6. mjesto. Po BDP-u smo na petom mjestu u Hrvatskoj. Vaš trud i zalaganje je najveća vrijednost koje može imati Međimursko gospodarstvo. Puno govori podatak da međimursko gospodarstvo čini 5% ukupnog Hrvatskog izvoza "- istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content