Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

13. Dan mimoza obilježen u Međimurju

Datum objave: 25. siječnja 2020.

Dan mimoza u Hrvatskoj obilježava se u sklopu Europskoga tjedna borbe protiv raka vrata maternice (20.-26. siječnja), a u organizaciji udruge “Zdravka” i Hrvatske lige protiv raka te brojnih drugih zdravstvenih ustanova i nevladinih organizacija.  Cilj ove snažne akcije je podizanje svijesti javnosti, a posebice žena i njihovih partnera o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenja protiv Humanog papiloma virusa (HPV-a) te brige za vlastito zdravlje.

Kao i svake godine u organizaciji Kluba žena oboljelih od ginekoloških zloćudnih tumora „Vita“ zajedno sa Županijskom ligom protiv raka Čakovec i Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije u Čakovcu se obilježio 13. hrvatski Dan mimoza na kojem je sakupljeno 16.720,00 kuna.
Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payerl – Pal, dr.med. napomenula je „Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je 2016. godine oboljelo 319 žena, a od neinvazivnog karcinoma još 738 žena. Ove godine, uz slanje poruka o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice, želimo naglasiti da se pušenje cigareta smatra vrlo značajnim čimbenikom rizika za rak vrata maternice.“
Edukacija, preventivno djelovanje i briga o svom zdravlju najvažnije je kako bismo zaštitili sebe, ali i svoje najmilije. Rak vrata maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa, koji se na ljestvici učestalosti malignih bolesti u žena nalazi odmah iza vodećeg raka dojke. U Hrvatskoj od toga svake godine obolijeva više od 300 žena, a umre ih, na žalost, 100, kako navode iz Hrvatske lige protiv raka.
Posebna atmosfera, humanost, plemenitost osjetila se središtem Čakovca, a uz brojne građane, akciju su podržali župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenica župana Sandra Herman, zamjenici gradonačelnika Grada Čakovca Mario Medved i Zoran Vidović te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content