Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježeno 130 godina rođenja akademika dr. Vinka Žganca

Datum objave: 22. siječnja 2020.

Na današnji dan, prije 130 godina rođen je akademik dr. Vinko Žganec, etnomuzikolog, skladatelj i profesor glazbe. Tim su povodom u Žgančevom rodnom Vratišincu, župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenici župana Sandra Herman i Josip Grivec, načelnik Općine Vratišinec Zdravko Mlinarić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Vratišinec Mihael Grbavec sa zamjenicom Štefanijom Jambrošić te ravnatelj Osnovne škole dr. Vinko Žganec Vratišinec Željko Maček, zajedno s najbližim članovima obitelji Vinka Žganca, nećakinjom Marijom Zadravec i njenom obitelji, zapalili svijeće na njegovu grobu i odali počast jednom od ključnih preporoditelja čiji je rad zadužio Međimurje.
Vinko Žganec odigrao je jednu od najvažnijih uloga u dokazivanju hrvatskoga etniciteta u Međimurju, a njegova knjiga, “Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja” iz 1916. godine odigrala je ključnu ulogu na mirovnoj konferenciji u Versaillesu te je bila jedan od glavnih dokaza pripadnosti Međimurja Hrvatskoj.
Povodom obljetnice, načelnik Zdravko Mlinarić naglasio je važnost Vinka Žganca za Vratišinec i mještane. „Dr. Vinko Žganec zadužio nas je da njegujemo i prenosimo međimursku riječ, čuvamo tradiciju, kulturu, identitet i jezik. Brojne naše udruge s ponosom nose ime ovog akademika i etnomuzikologa. U spomen i sjećanje, u rodnome Žgančevu mjestu Vratišincu njegovo ime danas nose ulica, škola, kulturno-umjetničko društvo i Dom kulture, a njemu u čast nazvana je i Međimurska zaklada za obrazovanje kroz koju stipendiramo naše učenike i studente.“, kazao je župan Matija Posavec.
Povodom obljetnice rođenja Vinka Žganca, Osnovna škola u Vratišincu, koja nosi ime ovog znamenitog Međimurca, pripremila je prigodan program kojim su se prisjetili njegovog lika, djela i uloge koju je imao u Međimurju, Hrvatskoj te važnosti očuvanja i njegovanja tradicije, identiteta i baštine. Školski zbor izveo je „Pjesmu o Vinku Žgancu“ koju je napisala bivša učenica škole Petra Zadravec, a stihove je uglazbio učitelj glazbene kulture Stjepan Horvat. Učitelj povijesti Tomislav Sušec  uvodno je podsjetio na povijesne činjenice vezane uz Žgančev život . Učenica 5. razreda Marija Paula Radiković i učenici 8. razreda Ana Pintarić i Samuel Šarić pjesmom i recitacijama prezentirali su zanimljiv Žgančev život.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content