Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Gospodarsko-socijalno vijeće Međimurske županije obilježava Dan socijalnog partnerstva: bez socijalnog dijaloga nema napretka ni naprednog i zadovoljnog društva

Datum objave: 21. siječnja 2020.

Povodom Dana socijalnog partnerstva, koji se obilježava 21. siječnja, Gospodarsko-socijalno vijeće Međimurske županije daje sljedeće priopćenje:
Institucionalni model suradnje Vlade, poslodavaca i sindikata u Republici Hrvatskoj uspostavljen je 21. siječnja 1994. godine stupanjem na snagu Osnovnog teksta Sporazuma o osnivanju, nadležnosti i djelovanju Gospodarsko-socijalnog vijeća, a Hrvatski sabor na sjednici održanoj 12. listopada 2007. godine donio je Odluku o obilježavanju toga dana Danom socijalnog partnerstva.
Navedeni dan se s opravdanjem smatra začetkom tripartitnog socijalnog dijaloga u samostalnoj Republici Hrvatskoj. Socijalno partnerstvo u zemljama Europske unije ima dugu tradiciju te je činjenica da je samo istinskim socijalnim partnerstvom i zajedničkim naporima svih relevantnih čimbenika moguće uspješno provesti opći napredak društva. Socijalni dijalog  uključuje sve oblike pregovora, konzultacija ili razmjene informacija između predstavnika Vlade, poslodavaca i radnika o temama od zajedničkog interesa koje su vezane uz gospodarsku i socijalnu politiku. 
Za Republiku Hrvatsku od osobitog značaja je razvoj i unapređenje socijalnog dijaloga. Obilježavanje toga dana treba predstavljati kontinuirani poticaj daljnjem razvoju socijalnog partnerstva. 
Djelotvornost socijalnog dijaloga ovisna je o više faktora, a najznačajniji su: poštivanje temeljnih prava na slobodu udruživanja i kolektivnog pregovaranja, politička volja i predanost  svih relevantnih subjekata da se uključe u socijalni dijalog, snažne i neovisne udruge radnika i poslodavaca sa znanjem potrebnim za sudjelovanje u socijalnom dijalogu te odgovarajuća institucionalna potpora. Socijalno partnerstvo pretpostavlja najviši stupanj suradnje i uzajamne odgovornosti Vlade, predstavnika sindikata i poslodavaca za proces donošenja i provedbe zakona, programa i drugih propisa i akata. 
Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji osnovano je u svibnju 2002. godine i redovito na svojim sjednicama raspravlja o svim socijalnim, gospodarskim i ekonomskim problemima. Dobar rad Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji prepoznat je i na nacionalnom nivou, a svojim radom dokazali smo da nas treba itekako uvažavati te s ponosom možemo reći da smo primjer dobre prakse u načinu svog djelovanja, relevantnosti tema na našim sjednicama i najvažnije, nuđenje rješenja. 
Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji smatra da bi bilo poželjno da funkcija Vijeća nije samo savjetodavna, već da naše analize, prijedlozi i rješenja budu implementirana u akte nadležnih institucija i tijela.  
Zadaća i obveza Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji je da i dalje ukazuje na aktualnu problematiku koja se javlja u našem gospodarstvu te društvu u cjelini. Sva tri socijalna partnera nastojat će i u budućnosti doprinositi svojim djelovanjem kvalitetnim rješenjima na području svog djelovanja te cjelokupnom razvoju Međimurske županije.
Spremni smo raspravljati o svim prijedlozima i sugestijama te pozivamo sve koji žele pridonijeti našem boljem radu i djelovanju da se uključe. Svjesni smo da se do napretka ne dolazi lako, niti brzo, socijalni mir ne može se nametnuti, ali se može ostvariti odgovornim i strpljivim dijalogom uz međusobno uvažavanje.
Temelji učinkovitog socijalnog dijaloga i partnerstva nalaze se u toleranciji i uvažavanju svih aktera i opredjeljenju za usklađivanje općih i posebnih interesa te spremnosti na preuzimanje ne samo većih prava, već i odgovornosti za uspostavu uvjeta za gospodarski rast te svekoliki razvoj.     
Za uspješno prevladavanje gospodarske krize i provedbu reformi ključno je postojanje mehanizma i instituta koji će omogućiti postizanje dogovora  Vlade, sindikata i poslodavaca. Potrebno je dalje razvijati socijalni dijalog i partnerstvo na svim područjima, doprinositi gospodarskom i socijalnom razvitku zemlje te boljem životu svih njezinih građana.
Pozivamo sva tri socijalna partnera na nacionalnom nivou da sjednu za stol kako bi Gospodarsko-socijalno vijeće moglo nastaviti s radom u demokratskom tripartitnom svojstvu. To je jedini način kako doprinositi rješavanju svake pa i aktualne situacije. Samo socijalnim dijalogom u koji će ravnopravno biti uključena sva tri socijalna partnera moguće je doći do konsenzusa i dogovora koji će sve zadovoljiti. 
Unatoč različitosti mišljenja socijalnih partnera potrebno je razvijati suradnju na daljnjem razvoju i unapređenju  društva. Sva tri socijalna partnera u Gospodarsko-socijalnom vijeću Međimurske županije imaju jedinstveni stav, da bez socijalnog dijaloga nema napretka ni naprednog i zadovoljnog društva. 
Predsjednik: Mladen Zemljić
Potpredsjednici: Ivan Senčar i Josip Grivec

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content