Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dr. Ivan Novak tema je ovogodišnje „Ruže međimurske“ – učenici prezentirali ideju projekta zamjenicima župana

Datum objave: 20. siječnja 2020.

Učenici III. osnovne škole Čakovec Matea Ožura, Aliana Pongrac, Nera Preksavec i Stjepan Ružić sa svojim mentorima, profesoricom hrvatskog jezika Tihanom Preksavec i knjižničarom Draženom Ružićem prezentirali su zamjenicima župana Međimurske županije Sandri Herman i Josipu Grivcu čime će se u ovoj školskoj godini baviti u okviru projekta „Ruža međimurska“.
Cilj projekta „Ruža međimurska“ je da učenici uče o svojem zavičaju i bogatstvu međimurske baštine. „Želimo podsjetiti na važne pojedince koji su ostavili bogato kulturno nasljeđe i veliki trag u međimurskoj umjetničkoj i narodnoj baštini te različite zanate koji su nekad bili sastavni dio života Međimuraca.“, kazao je mentor Dražen Ružić. Tijekom sedam godina provođenja projekta obrađivali su živote Ruže Pokolić, Ladislava Kralja Međimurca, Josipa Štolcera Slavenskog, Elizabete Toplek – Tete Lize, Ivana Mustača Kantora, ali i međimurske zanate poput košaraštva i cekeraštva.
Ove godine učenici su za temu odabrali život dr. Ivana Novaka, međimurskog pravnika, publicista, književnika i političara. Kao narodni preporoditelj i borac za hrvatsku nacionalnu ideju u Međimurju, Novak je jedna od najzaslužnijih osoba za odcjepljenje Međimurja i pripojenje matici zemlji. „Ovogodišnjom temom želimo zaokružiti razdoblje u kojem smo se bavili važnim pojedincima, a Novak se odlično uklapa i u obljetnicu 101. godine sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom koju smo nedavno obilježili.“, poručila je mentorica Tihana Preksavec.
Polaznici novinarsko-medijske skupine i izborne nastave građanskog odgoja viših razreda III. osnovne škole Čakovec istraživat će život dr. Ivana Novaka te će posjetiti njegovu rodnu kuću u Macincu, grob, ali i Osnovnu školu Dr. Ivana Novaka u Macincu, s kojom će surađivati na projektu.
Zamjenica župana Sandra Herman istaknula je zadovoljstvo što se projekt „Ruža međimurska“ nastavlja provoditi i ove godine: „Važno je da se bavimo našim znamenitim osobama, ali i da njegujemo našu povijest, običaje i identitet. Drago mi je što su upravo mlađe generacije inicijatori ovakvih projekata, ali i što se svake godine uključuje sve više škola i učenika.“
Kruna projekta bit će VII. susret mladih međimurskih umjetnika „Ruža međimurska“ na kojemu će učenici predstaviti rezultate svoga rada. Događaj će se održati u suradnji s Općinom Donji Vidovec u okviru obilježavanja Dana Međimurske županije u travnju ove godine.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content