Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Svečanom akademijom obilježen Dan sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom

Datum objave: 9. siječnja 2020.

Nakon što su u prijepodnevnim satima položeni vijenci i zapaljene svijeće na vječnim počivalištima Međimuraca koji su uvelike pridonijeli povijesnom činu odcjepljenja Međimurja od Mađarske, obilježavanje Spomendana na 9. siječnja 1919. godine nastavljano je svečanom akademijom u zgradi Scheier, gdje su se okupili brojni uzvanici i gosti – izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Vlade RH, saborski zastupnik i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, saborske zastupnice Bernarda Topolko i Snježana Sabolek, zamjenik gradonačelnika grada Čakovca Mario Medved, gvardijan župe sv. Nikole biskupa fra Željko Železnjak, brojni načelnici međimurskih općina, ravnatelji ustanova, županijski pročelnici, prvi župan Međimurske županije Marijan Ramušćak te mnogi drugi. Srdačno su ih dočekali domaćini, župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcem te predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak sa zamjenicima Franjom Makovcem i Dragutinom Glavinom.
Župan Matija Posavec istaknuo je važnost događaja koji se zbio na današnji dan prije 101 godinu te naveo da su u prošlosti mnogi pretendirali na prostor Međimurja, upravo zbog njegovih brojnih posebnosti. „U vrijeme kada nije bilo tehnologije, a broj stanovnika znatno manji nego što je danas, okupiti 10.000 ljudi na jednom trgu bilo je zaista nevjerojatno. Vjera, inat, prkos i želja da se čuje glas naroda rezultirali su time da velika narodna skupština donese odcjepljenje Međimurja od mađarske države i pripojenje matici Hrvatskoj. Zato se ovaj dan s punim pravom obilježava kao nacionalni ponos, kao Spomendan Hrvatskog sabora. Kada su velike sile radile nacrte kako će izgledati tadašnja Europa, zahvaljujući našoj kulturi, baštini i narodnoj volji Međimurje je ucrtano u granice Hrvatske, a ne neke druge države. Iz ovog su kraja i Zrinski otišli braniti Siget, a da nisu uspjeli, pitanje je kako bi izgledala današnja Europa. I u novijoj hrvatskoj povijesti naši su branitelji učinili da međimurska vojarna bude prvi vojno oslobođeni objekt u Hrvatskoj, što je definiralo tijek Domovinskog rata. Kontekst naroda izuzetno je važan ne samo za Međimurje, već za Hrvatsku i Europu.“, poručio je župan Posavec te dodao kako je Međimurje po mnogočemu posebno i jedinstveno: „Ovim je krajem prije 160 godina prolazila prva željeznička pruga, u gradu Čakovcu je bila postavljena možda i prva električna rasvjeta, a prvi je naftovod bio na području grada Mursko Središće. I u prošlosti je Međimurje, baš koji što je to i danas, u hrvatskim okvirima bilo posebno.“, završio je.
„Obilježavanjem današnjeg dana odajemo počast nekolicini znanih Međimuraca koji su učinili sve što je bilo u njihovoj moći da Međimurje vrate matici zemlji i učine ga jednim od najljepših kutaka Lijepe Naše. Poklonili smo se danas nad njihovim grobovima, ali u mislima imamo i sve one druge, tek prigodno spominjane stanovnike Međimurja čiji je doprinos znan i prepoznat u zbivanjima s kraja 1918.  i početka 1919.“, kazao je predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak.
„Događaji iz 9. siječnja 2019. godine postali su glavni temelj zbog kojeg je Međimurje danas i zauvijek će biti dijelom Lijepe Naše. Kada je 2005. godine Hrvatski sabor prepoznao taj dan kao jedan od krucijalnih u hrvatskoj povijesti, nazvan je danom donošenja Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države. Time je sam naziv na neki način imao krivo definiran izričaj jer da bi se nešto od nečega odcijepilo, trebalo bi mu zaista i pripadati. Međimurci su oduvijek sačuvali svoju samosvijest i nacionalnu pripadnost te je zbog toga riječ sjedinjenje puno prikladnija. Danas taj dan obilježavamo kao Dan sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom.“, poručio je izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Vlade RH, saborski zastupnik i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak.
Prošle je godine u okviru obilježavanja 100-te godišnjice odcjepljenja Međimurja od mađarske države izložbu „Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj!“ osmislila viša kustosica Povijesnog odjela Muzeja Međimurja Čakovec Ana Šestak, a ista je izložba o povijesnim zbivanjima 9. siječnja 1919. postavljena i u prizemlju zgrade Scheier.
Svojim su nastupom svečanost uveličali bariton Armando Puklavec uz pratnju Darka Golubića na klaviru i članovi Pjevačkog zbora Josip Vrhovski Nedelišće pod dirigentskom palicom prof. Branimira Magdalenića.


 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content