Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Goričanu obilježen Dan sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom

Datum objave: 8. siječnja 2020.

Povodom obilježavanja Spomendana 9. siječnja – Dana sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom, u Goričanu su položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred spomen-ploče poginulima u Goričanskoj republici.

Uvertira je to u obilježavanje i spomen na povijesni 9. siječnja 1919. godine kada je na Velikoj narodnoj skupštini održanoj u Čakovcu, donijeta Rezolucija o odcjepljenju Međimurja od Mađarske. Važnost tog događaja za međimursku povijest istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je sa zamjenikom Josipom Grivcem nazočio obilježavanju u Goričanu.
Borbu za svoja prava, težnju za slobodom i sjedinjenje s maticom zemljom Hrvatskom, Međimurci su započeli tijekom 1918. godine, a jedan od događaja koji je bio uvod u povijesnu prekretnicu u Međimurju bila je Goričanska republika. Nezadovoljni mađarskom upravom, mještani Goričana u studenome 1918. godine potjerali su općinsku vlast i proglasili Goričan republikom. „Spomendan sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom važan je i za nacionalnu povijest, a poseban odjek ima u Goričanu s obzirom na to da su Goričanci odigrali važnu ulogu u događajima koji su prethodili odcjepljenju. Sjećanje na odcjepljenje moramo još značajnije obilježiti, posebice na nacionalnoj razini.“, naglasio je načelnik Općine Goričan Mario Moharić.
Na zbivanja koja su prethodila velikoj narodnoj skupštini i odcjepljenju od Mađarske, podsjetio je župnik Josip Drvoderić, ukazavši na jedinstvenost i značaj Goričanske republike, ali i ostalih događaja koji su uslijedili. O stvarnosti i vjerodostojnosti Goričanske republike svjedoči i dokument koji je čelništvo Općine Goričan na čelu s načelnikom Moharićem pronašlo u mađarskim arhivima iz studenog 1918. godine, a čiju je kopiju načelnik Moharić uručio županu Međimurske županije Matiji Posavcu.
Goričanska republika, Velika narodna skupština koja je okupila 10 000 naših Međimuraca i donošenje Rezolucije kojom smo se odcijepili od mađarske vlasti jedinstveni su povijesni događaji, a sjećanjem na ova povijesna događanja čuvamo identitet Međimurja. Zahvaljujući našoj kulturi, međimurskoj popevki, običajima koje su naši ljudi njegovali, Međimurje je vraćeno pod hrvatsku vlast te nam je ostavljeno u nasljeđe da čuvamo jedinstvenost tih događaja kao što su to činili Međimurci početkom 20. stoljeća. “, zaključio je župan Međimurske županije Matija Posavec.
Obilježavanju u Goričanu nazočili su zamjenica načelnika Ines Bašnec, predsjednik Općinskog vijeća Općine Goričan Stjepan Ribarić, općinski vijećnici, pripadnici Zrinske garde Čakovec te predstavnici kulturnog i društvenog života Goričana, a središnje obilježavanje Dana sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom održat će se sutra, 9. siječnja.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content