Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Povodom božićno-novogodišnjih blagdana održana svečana sjednica Skupštine Međimurske županije

Datum objave: 23. prosinca 2019.

Već tradicionalno povodom završetka godine, 23. prosinca 2019. godine u zgradi Scheier održana je svečana sjednica Skupštine Međimurske županije.
Pored domaćina, predsjednika Skupštine Međimurske županije Mladena Novaka sa zamjenicima Dragutinom Glavinom i Franjom Makovcem, župana Matije Posavca sa zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcem te pročelnicima, svečanoj sjednici Skupštine nazočile su i zastupnice u Hrvatskom saboru Bernarda Topolko i Snježana Sabolek, gradonačelnik grada Murskog Središća i saborski zastupnik Dražen Srpak, gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Željko Železnjak, načelnici, ravnatelji ustanova, institucija i javnih poduzeća, ravnatelji osnovnih i srednjih škola, predsjednici i članovi nevladinih udruga te vjerskih zajednica.
Goste i uzvanike pozdravio je predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, naglasivši kako je zadovoljan postignutim rezultatima. „Adventsko doba pravo je vrijeme da iskreno i kritički razmotrimo u čemu smo bili uspješni te što smo mogli bolje. Želim zahvaliti na trudu, radu, angažmanu i međusobnom uvažavanju svim vijećnicima Županijske skupštine. Prihvatljivi i tolerantni tonovi kojima smo se na sjednicama obraćali jedni drugima bili su prednost koja nam je omogućila da mnoga pitanja raspravimo konstruktivno i kreativno, a odluke koje smo donosili omogućile su izvršnoj vlasti Županije da provodi zacrtane projekte. Zahvaljujem svim djelatnicima koji su svojim radom to i omogućili., kazao je predsjednik Skupštine Mladen Novak te dodao kako su ovu godinu obilježili i noviteti poput prvi put održane tematske sjednice Skupštine o gospodarskom razvoju.
Župan Matija Posavec rezimirao je proteklu godinu istaknuvši kako se rad Županije i županijskih institucija vidi po mnogočemu - od priznanja i nagrada pristiglih ove godine do brojnih projekata koji su u tijeku. „Ove smo godine ostvarili visoku fazu realizacije projekata koje ćemo otvoriti u prvoj polovici iduće godine. Između ostalog radi se o revitalizaciji Starog grada Zrinskih, projekta vrijednog 42 milijuna kuna. Za nekoliko mjeseci otvorit ćemo i dograđenu zgradu Županijske bolnice što je dio projekta vrijednog 65 milijuna kuna, a pred nama je energetska obnova čak 5 zgrada koje su u sustavu svih zdravstvenih institucija, projekt koji je vrijedan 40 milijuna kuna. Iduće godine završit ćemo veliko ulaganje u prirodnu baštinu – projekt uređenja centra za posjetitelje Ekomuzej Međimurje malo, ali i muzej prirodne baštine u Križovcu. Uskoro ćemo otvoriti i treću zgradu Tehnološko-inovacijskog centra gdje će stasati start upovi, a koliko su dosad inkubirana poduzeća uspješna potvrđuje i činjenica da pojedine tvrtke proizvode i softvere za automobilsku industriju. Kada je gospodarstvo uspješno, pozitivne su i brojke, a one govore o stopi nezaposlenosti od 4,7%, o rastu plaće za 7,5% te rastu dobiti od 14,3%.“, kazao je župan te dodao kako će 2020. biti godina izazova – od spajanja Ureda državne uprave sa županijama gdje će se Međimurska županija potvrditi kao efikasan, brz i učinkovit javni sektor, do važnih obljetnica poput 1600. obljetnice smrti svetog Jeronima, 400. godišnjice rođenja Nikole Zrinskog te 160 godina prve pruge u Hrvatskoj koja je prolazila Međimurjem. „Također, Međimurska županija jedna je od rijetkih županija koja 14% svog izvornog prihoda proračuna usmjerava u turizam i turističke projekte. Dodajmo kako je više od 15 osnovnih i srednjih škola u procesu obnove, a uskoro će službeno biti otvorena škola u Pribislavcu. Adaptirat ćemo Graditeljsku i Gospodarsku školu Čakovec. Dograđenu Srednju školu Prelog pretvorit ćemo u centar izvrsnosti iz ugostiteljstva i turizma te otvoriti prvi znanstveno-istraživački centar Metalska jezgra.“
Svečana sjednica prigoda je da se zaslužnim pojedincima zahvali na njihovom radu te doprinosu zajednici, a Povelju Međimurske županije u znak priznanja i zahvalnosti za doprinos razvitku i općem napretku te promicanju položaja i ugleda Međimurske županije predvođenjem pastoralne i duhovne skrbi za vjernike i stanovnike, župan Posavec uručio je biskupu u miru mons. Josipu Mrzljaku. „Pred blagdanom smo Božića, blagdanom koji pobuđuje posebne emocije kod ljudi. To se posebno izražava u našim popijevkama. Mnogi kažu da Hrvati imaju najljepše božićne pjesme, a kad bismo istražili koje su u Hrvatskoj najljepše, Međimurje bi opet bilo na vrhu.“, poručio je mons. Mrzljak koji je novčani dio nagrade odlučio donirati Dnevnom boravku djece „Dr. Antun Bogdan“ Čakovec.
U kulturno-umjetničkom programu nastupili su sopranistica Marija Vidović uz klavirsku pratnju prof. Nikole Matulina i Zlatko Nedeljko Pepsi s bendom Genadešus.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content