Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ruža Sašek, Marija Prekupec i Martin Vlahek najvolonteri u 2019., "Udruga Biovrt – u skladu s prirodom" najbolja organizacija volontiranja

Datum objave: 21. prosinca 2019.

Božićno vrijeme jedno je od najljepših razdoblja u godini, vrijeme ljubavi i radosti, ali i vrijeme kada pokazujemo zahvalnost i zajedništvo. Završavajući godinu na najljepši način, pokazujući humanost i plemenitost, u okviru 20. Sajma dobrote u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec održana je dodjela Županijske nagrade "Najvolonter/ka" u 2019. godini".
Nagrada je to koju je Međimurska županija uvela povodom obilježavanja Europske godine volontiranja 2011. kako bi pružila priznanje volonterima i potaknula ostale na uključivanje u volonterske aktivnosti. Titulu najboljeg volontera u 2019. godini podijelili su Ruža Sašek, Marija Prekupec i Martin Vlahek, troje volontera koji velik dio svog slobodnog vremena i dio sebe plemenito daruju našoj zajednici, a nagrade su im uručili župan Međimurske županije Matija Posavec, pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić-Grlač i ravnateljica Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec Sandra Breka-Ovčar.
Volonterski doprinos Ruže Sašek prepoznao je Caritas Varaždinske biskupije Dnevni boravak djece "Dr. Antun Bogdan" u čije je aktivnosti uključena svaki dan te je pratnja u vožnji korisnicima Caritasa, animira ugodnu atmosferu, asistira u slučaju potrebe pružanja prve pomoći, već godinama izrađuje božićne i uskrsne čestitke i sudjeluje u motivaciji i stvaranju dobre atmosfere u Dnevnom boravku čitanjem priča, pjevanjem i sviranjem. Nagradu za najboljeg volontera u 2019. godini i prijelaznu nagradu "Najveće srce Međimurja" preuzela je njezina unuka Una Strbad u pratnji ravnateljice Caritasa Kristine Novaković.
Udruga građana Gardruža iz Gardinovca prepoznala je volonterski doprinos Marije Prekupec, koja je članica Županijske lige protiv raka, HGSS-a Stanice Čakovec, predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara – Podružnica Međimurske županije, članica DVD-a Gardinovec, licencirani voditelj nordijskog hodanja, članica Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva i predstavnica Hrvatske zajednice općina. Uz to, organizira brojne manifestacije, božićne sajmove, seoske igre, biciklijade te bi kulturni i društveni život Međimurja bez njenog djelovanja bio znatno zakinut.
Volonterski doprinos Martina Vlaheka prepoznalo je Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije. Martin vodi bitku s cerebralnom paralizom od najranijeg djetinjstva no to ne mijenja njegovu upornost za uključivanje u volonterske aktivnosti koje provodi Društvo. Sudjelovao je u raznim humanitarnim akcijama, izrađuje čestitke, predmete i ukrase koji predstavljaju i prodaju na humanitarnim akcijama. Volontira u Dnevnom boravku "Dr. Antun Bogdan" i u Domu za starije i nemoćne "Novinščak" u Čakovcu te je svojom borbenošću primjer svima nama.
U kategoriji najbolje organizacije volontiranja Međimurske županije u 2019. godini nagradu je dobila Udruga Biovrt – u skladu s prirodom. Volonterski program Udruge Biovrt obuhvaća aktivnosti kojima uključuje lokalno stanovništvo na više razina: volonteri u udruzi, na terenu i imanju biovrta, a u akcije se uključuju roditelji učenika, bake, djedovi i svi zainteresirani. Udruga provodi edukativne volonterske akcije u suradničkim školama, njeni članovi imaju veliku odgovornost i velik posao koji obavljaju volonterski, a nagradu je preuzela predsjednica Udruge Silvija Kolar Fodor.
Posebna priznanja volonterima za izniman volonterski doprinos zajednici primili su volonterka Volonterskog kluba Doma za starije i nemoćne Novinščak Marija Nikolić, volonterka ACT grupe Ivana Mikac, volonterka Udruge za promicanje kvalitete života "Turen" Podturen Božena Kapitarić, volonterka Udruge gluhih i nagluhih Međimurske županije Nada Igrec, volonterka Gradskog crvenog križa Čakovec Maria Paula Požgaj, volonterka Društva "Naša djeca" Čakovec Gordana Šoltić Siladi, volonterka Društva "Naša djeca" Prelog Leona Krušelj te Klub žena liječenih od bolesti dojke "Nova nada" Čakovec.
Čestitke nagrađenima uputio je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je istaknuo ponos što Međimurje ima velik broj pojedinaca koji su svojom skromnošću, požrtvovnošću i predanošću primjer svima nama: "Naši volonteri tijekom cijele godine daju sebe, odriču se svog vremena i ulažu u pomoć drugima, a upravo je ulaganje u pomoć drugim, najbolje ulaganje u sebe."

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content