Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obrtnička komora Međimurske županije obilježila svoj dan uručenjem priznanja obrtnicima

Datum objave: 9. prosinca 2019.

Početkom prosinca prije 25 godina održana je osnivačka skupština Obrtničke komore Međimurske županije. Međimurski obrtnici tada su ponovno dobili svoju Komoru koja je ukinuta 60-ih godina prošloga stoljeća. „Danas obilježavamo točno 25 godina od osnutka naše Komore. Kroz ovo vrijeme Obrtnička komora Međimurske županije gradila je svoj ugled u društvenom, gospodarskom i političkom životu, od potpuno anonimne 90-tih godina prošlog stoljeća do danas nezaobilaznog sudionika svih događanja. Stekla je potpunu afirmaciju, no time ne smijemo biti zadovoljni tako da i dalje jedan od najvažnijih zadataka u radu mora biti kako očuvanje stečenog ugleda tako i njegovo daljnje jačanje.“, poručio je predsjednik Boris Lukovnjak na svečanosti u Hotelu Park.
Dodijeljena su priznanja obrtnicima koji obilježavaju dvadeset godina obrtničkog rada. Oni su Vitomir Rajter – ugostitelj iz Gornjeg Hrašćana, Damir Cilar – armirač iz Murskog Središća, Aleksandra Hampamer – plastičarka iz Lopatinca, Ante Baković – ugostitelj iz Pribislavca, Dragutin Kovač – ugostitelj iz Pribislavca, Darinka Glavina – ugostiteljica iz Belice, Dubravko Logožar – krojač iz Kuršanca, Božena Taradi – ugostiteljica iz Belice, Ivan Zrinić – automehaničar iz Pušćina, Robert Horvat – trgovac iz Čakovca, Željko Hrelja – elektroinstalater iz Male Subotice, Đurđica Pintarić – ugostiteljica iz Čakovca, Dragutin Bogdan – građevinar iz Merhatovca, Petar Vugrinec – obućar iz Preloga, Željko Lukša – metaloobrađivač iz Donjeg Vidovca, Antun Radiković – građevinar iz Preloga, Natalija Jurčec – trgovkinja iz Male Subotice, Marijan Majnić – prijevoznik iz Podturna, Dražen Srša – plinoinstalater iz Peklenice, Krešimir Haman – informatičar iz Šenkovca, Nevenka Lisjak – ugostiteljica iz Domašinca i Sandra Vuković – ugostiteljica iz Pleškovca. Za izniman doprinos u promidžbi, poticanju i unapređenju obrtništva i obrtničkog komorskog sustava uručeno je 5 diploma, a dobitnici su Josip Petković – keramičar iz Prhovca, Monika Jalšovec – frizerka iz Murskog Središća, Dražen Bašek – automehaničar iz Čakovca, Karmenka Huzjak – frizerka iz Novog Sela Rok i Žarko Bundalo – profesor iz Čakovca. Plaketom „Majstor godine“ za postignute značajne poslovne rezultate, ostvarena tehnološka unapređenja, postignutu visoku razinu kvalitete proizvoda i usluga, za postignute visoke rezultate u poduci učenika za obrtnička zvanja nagrađeni su Josip Novak – strojobravar iz Preloga, Ivan Višnjić – zidar iz Preloga i Majda Kocen – ugostiteljica iz Štrigove.
Nagradom za životno djelo, statuom „Obrtnik Međimurja“ nagrađen je Milenko Benjak, drvogalanterist iz Totovca, a povelja Hrvatske obrtničke komore za izniman doprinos razvoju obrtništva i unapređenju rada obrtničkih institucija otišla je u ruke Ratimira Hrešća, autolimara iz Čakovca.
Župan Međimurske županije Matija Posavec uputio je čestitke svima onima koji stvaraju novu vrijednost te daju prave rezultate ukupnom gospodarstvu. „Put koji su utabali bivši predsjednici nastavljamo iz godine u godinu. Stipendiramo deficitarna zanimanja, projekt kroz koji je  400 naših učenika dobilo više od 2.600.000,00 kn stipendija. Siguran sam da su svi oni koji su koristili potpore sufinanciranja nastupa na sajmovima sklopili barem jedan novi posao, a iz županijskog proračuna dajemo podršku radu Komore. Drago mi je da u odnosu na prošlu godinu bilježimo rast novootvorenih obrta za 7%. Kada su se 1994. godine osnivale Komore, u Međimurju je poljoprivreda činila gotovo 4% bruto društvenog proizvoda Hrvatske, a gospodarstvo tek 2,4%. Danas je situacija obrnuta – imamo tisuću obrta više te čak 12 tisuća više zaposlenih u Međimurju nego te godine. To samo govori o snazi gospodarstva i obrtništva.“, poručio je župan Posavec.
Bivši predsjednici Obrtničke komore Međimurske županije Ivan Lepoglavec i Slavko Faltak prisjetili su se vremena kada je ova organizacija tek počinjala s radom, a predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec sadašnjem predsjedniku Lukovnjaku uručio je povelju za izniman doprinos razvoju obrtništva i obrtničkih institucija. „Ova povelja pripada svima koji su u proteklih 25 godina učinili makar i jedan korak da obrtnicima bude bolje. Iskrene čestitke koje upućujem za prvih 25 godina rada i štićenja interesa hrvatskih obrtnika upravo u Međimurju pripadaju svima onima koji su stavili u stranu svoj posao i svoje obitelji te radili za opće dobro.“, poručio je, a čestitkama se pridružio i državni tajnik Mario Antonić, izaslanik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata. Svečanosti su nazočili i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, zamjenik gradonačelnika grada Čakovca Mario Medved, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Međimurske županije Darko Radanović, predstavnici Obrtničkih komora iz susjednih županija te mnogi drugi, a autorskim međimurskim pjesmama predstavila se mlada kantautorica Lea Šprajc.


 
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content