Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Vrhunski program sudionika na završnoj svečanosti projekta IMPULS za 54+

Datum objave: 5. prosinca 2019.

U srijedu, 4. prosinca 2019. godine u Centru za kulturu Čakovec održana je završna svečanost projekta IMPULS za 54+ tijekom koje su sudionici i njihovi voditelji predstavili rezultate svojih aktivnosti u 17 mjeseci provedbe projekta.
Projekt čiji je nositelj Međimurska županija, a projektni partneri Knjižnica Nikola Zrinski Čakovec, KUD Mura iz Murskog Središća te Matica umirovljenika Međimurske županije, odobren je u okviru poziva Umjetnost i kultura za starije, a financiran u cijelosti sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 936.014,28 kn. Idejna začetnica projekta je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač koja je prijavu pripremala u suradnji s djelatnicama Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e. Projekt IMPULS za 54+ usmjeren je na rješavanje problema socijalne isključenosti osoba starije životne dobi koje žive u ruralnim područjima Međimurske županije, naročito onih u nepovoljnom položaju bilo zbog razloga geografske izoliranosti, nepovoljnih financijskih prilika, neinformiranosti ili naprosto otežane i ograničene mobilnosti.
Čak 160 sudionika sudjelovalo je u četiri vrste radionica - radionici pjevanja pod vodstvom Marijane Trstenjak, radionici sviranja kod voditelja Slavka Bregovića, radionici plesa koju je vodio Tihomir Benčić te radionicama kulture čitanja koje su se odvijale u Donjem Kraljevcu, Nedelišću i Murskom Središću pod vodstvom djelatnica i djelatnika Knjižnice Nikola Zrinski Čakovec te ravnateljice Ljiljane Križan. Provedba projekta omogućila je socijalnu uključenost, potaknula aktivnost osoba starije životne dobi te direktno utjecala na povećanje kvalitete života korisnika. Pored sudjelovanja u spomenutim radionicama, sudionici projekta IMPULS za 54+ u okviru provedbe projekta posjetili su Međimursko prošćenje tradicionalno održano u Zagrebu te su posjetili i izložbu Mersada Berbera u Klovićevim dvorima, a ovaj mjesec baletnu predstavu Pepeljuge u Grazu. Odradili su i više javnih nastupa u Mađarskoj, Sloveniji i Murskom Središću. „Za kvalitetno provođenje radionica nabavljena je oprema u vrijednosti oko 400.000,00 kuna - glazbeni instrumenti, narodne nošnje i odjeća za nastupe, knjižna građa, prijenosna računala i fotoaparati. Također, na Bibliobus je ugrađena mehanička rampa kako bi bio omogućen pristup osobama s invaliditetom. Sva oprema po završetku provedbe projekta ostat će na korištenje projektnim partnerima i korisnicima za provođenje budućih ovakvih projekta i aktivnosti.“, objasnila je voditeljica projekta Valentina Biševac, dok je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić-Grlač naglasila kako im je bio cilj dokazati da stariji ljudi itekako mogu pridonijeti zajednici, no treba im samo mali poticaj u vidu okruženja koje će ih motivirati da realiziraju skrivene želje.
Svečanost su uz korisnike projekta koji su oduševili svojim talentima sviranja, plesanja i pjevanja uveličali i Mirko Švenda Žiga te članice Udruge ruskog govornog područja „Kalinka“. Polaznik Ljudevit Bošćak predstavio je radionicu kulture čitanja, a Magdalena Vlah Hranjec pročitala je jednu od svojih autorskih pjesama. Sudionik radionice plesa Zdravko Sabolić u kratkom je obraćanju zahvalio na prilici koja mu je pružena rekavši kako je uživao u svakom trenutku koji je proveo kao korisnik projekta, a posebno pripremajući se za nastup.


 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content