Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije slavi 50 godina djelovanja

Datum objave: 2. prosinca 2019.

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije svečano je obilježila 50 godina djelovanja i rada. Kao socijalno-humanitarna, neprofitna organizacija koja okuplja osobe s intelektualnim teškoćama, njihove roditelje, prijatelje i stručnjake djeluje od 1969. godine te svojim radom pomaže osobama s intelektualnim teškoćama kako bi se osjećale ravnopravnim članovima sredine u kojoj žive.
Predsjednica Udruge Biserka Vrbanec na svečanosti u zgradi Scheier istaknula je kako je ovaj jubilej od iznimne važnosti  za udrugu i cjelokupnu zajednicu te dodala da je prije 50 godina udruga osnovana s ciljem uključivanja djece s intelektualnim teškoćama u specijalnu školu, organiziranja njihova smještaja u hraniteljskoj obitelji, kategorizacije cjelodnevnog boravka, profesionalnog osposobljavanja i zapošljavanja. „Prije pedeset godina započela je intenzivna skrb za djecu predškolske dobi u vidu integracije u odgojno-obrazovne ustanove. Danas udruga djeluje kroz organizirano stanovanje, poludnevni boravak, klubove „Mura“ Čakovec i „Duga“ Prelog sa 150 aktivnih članova, 25 zaposlenika te 25 korisnika u 7 stambenih zajednica i 14 korisnika u poludnevnom boravku. Organiziramo radne aktivnosti te suradnju s ostalim udrugama, a provodimo i brojne projekte koje podižu kvalitetu života naših korisnika. Provodimo i razne kreativne radionice prilagođene mogućnostima i interesima naših korisnika, ali i brojne sportske aktivnosti  te promoviramo zdrav način života. U budućnosti nam je cilj osigurati financijsku i organizacijsku održivost te jačati kapacitete udruge.“, poručila je predsjednica udruge te zahvalila svima koji su kroz godine djelovanja na bilo koji način pridonijeli radu Udruge.
Kako Međimurska županija snažno podržava djelovanja svih udruga osoba s invaliditetom na svome području, svojim su dolaskom svečanost uveličali župan Matija Posavec, zamjenica župana Sandra Herman i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač. Svečanosti je ispred Grada Čakovca nazočio pročelnik Upravnog odjela za društvene, međunarodne poslove i odnose s javnošću David Vugrinec. „50 godina rada nije malo i svi zajedno moramo biti vrlo ponosni na vas. Čestitam vam na svakom programu, svakoj manifestaciji i na svakom vašem okupljanju. Kao jednoj od aktivnijih udruga u Hrvatskoj želim vam da se i dalje odazivate na brojne manifestacije, koncerte i humanitarne priredbe, a mi ćemo kao zajednica uvijek stati uz vas jer vodimo se stavom da je zajednica kvalitetna u onolikoj mjeri koliko daje podršku ranjivim skupinama društva.“, poručio je župan Posavec te korisnicima čestitao nadolazeći Dan osoba s invaliditetom.
Gromoglasnim pljeskom za svoj nastup nagrađeni su članovi dramsko-folklorne sekcije udruge „Mura“, a održan je i okrugli stol na temu položaja osoba s intelektualnim teškoćama na otvorenom tržištu rada na kojem su sudjelovali izvršni direktor Udruge Marko Vrus, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenka Bilić, predstavnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - podružnice Čakovec, Blaženka Dasović i Maja Milković te korisnica Udruge Đurđica Nukić. Uručene su i zahvalnice osnivačima Udruge – Zori Jurišaga, Jadranki Hranilović, Slavici Maričić, Veri Logožar i posthumno Valentu Purgaru.
Dodajmo kako se Udruga ponosi brojnim uspjesima svojih članova, među kojima je i najnoviji uspjeh Nenada Vrbanca koji se sa Svjetskog prvenstva za osobe sa sindromom Down iz Portugala vratio s titulom viceprvaka svijeta u judu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content