Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Za nasilje nema opravdanja – obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Datum objave: 26. studenoga 2019.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenoga, a tim povodom u Velikoj vijećnici Međimurske županije održan je okrugli stol „Počinitelji nasilja u obitelji“ u organizaciji Županijskog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama Međimurske županije, Povjerenstva za ravnopravnost spolova Međimurske županije, Koordinacije za ljudska prava Međimurske županije i Centra za socijalnu skrb Čakovec. Ususret Okruglom stolu  u subotu, 23. studenog 2019. godine na Trgu Republike u Čakovcu  organiziran je  i zajednički štand s ciljem razvoja svijesti šire javnosti o neprihvatljivosti nasilničkog ponašanja, a koji je podržao župan Međimurske županije Matija Posavec.
 „U akciju su uključena civilna društva s područja Međimurske županije koja se bave problemom nasilja u obitelji i nasilja nad ženama. Informativnim letcima i sadržajima željeli smo senzibilizirati sve generacije, od najmlađih do najstarijih i poslati jasnu poruku – zaustavimo nasilje, bilo to nasilje nad ženama, nad djecom, starijima, borimo se protiv svih vrsta nasilja.“, poručila je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Međimurske županije Dijana Novak.
Rad s počiniteljima nasilja bio je u fokusu Okruglog stola te su predavanja na teme rada probacijske službe s počiniteljima nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, počinitelji nasilja u obitelji iz perspektive udruge za pomoć žrtvama, rad s počiniteljima nasilja u obitelji u Centru za socijalnu skrb i psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji održale Vesna Šumiga iz Probacijskog ureda Varaždin, Barbara Oreški iz Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, ravnateljica obiteljskog centra Lidija Vinković i predsjednica Županijskog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama Međimurske županije Renata Sever.
Statistika ukazuje na činjenicu da su u Hrvatskoj u većini slučajeva žrtve nasilja žene. Tijekom 2018. godine ubijeno je 8 žena od strane bliske osobe ili intimnog partnera. Poražavajući je podatak da je tijekom prvih deset mjeseci 2019. godine ubijeno 11 žena, tri više nego u cijeloj prethodnoj godini. 
Međimurska županija se prema brojkama u bitnome ne razlikuje od ostatka Hrvatske. Na jedno prijavljeno nasilje u obitelji dolazi deset neprijavljenih nasilja i to je podatak kojim se trebamo baviti, potaknuti žrtvu, ali i sve građane koji primjećuju nasilje u svojoj blizini da se obrate institucijama.“, kazala je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Čakovca Franciska Ćetković.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content