Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Na 14. Hrvatskom balu u Lendavi predstavljeni kvarnerski otoci i grad Mali Lošinj

Datum objave: 25. studenoga 2019.

U hotelu Lipa u Lendavi u organizaciji Hrvatskoga kulturnog društva Pomurje iz Lendave održan je tradicionalni 14. Hrvatski bal. Ovoga puta, pod pokroviteljstvom grada Malog Lošinja predstavljeni su eno-gastronomski i turistički potencijali kvarnerskih otoka.
Više od dvije stotine gostiju i uzvanika pozdravio je Predsjednik HKD Pomurje  i predsjednik Saveza hrvatskih društava u Sloveniji Đanino Kutnjak: „Hrvatsko kulturno društvo Pomurje je od samog početka djelovanja čvrsta karika u povezivanju svih slovenskih krajeva gdje žive Hrvati, ali i u povezivanju dviju država i našeg Međimurja koje nam na čelu sa županom Matijom Posavcem pruža bezrezervnu potporu.“
Gradonačelnik Lendave Janez Magyar kazao je da HKD Pomurje ima značajnu ulogu u općini Lendava jer svojim projektima i programima pridonose ne samo razvoju multikulturalnosti po kojoj je Lendava poznata već i obogaćuju kulturnu ponudu te na najbolji način predstavljaju Lendavu u zemlji i inozemstvu.
Gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić predstavila je turističke potencijale Malog Lošinja, kazavši da je posebno ponosna na posljednje rezultate kojima je Mali Lošinj jedna od deset najboljih i najuspješnijih hrvatskih destinacija.
Ispred Međimurske županije na Hrvatskom balu u Lendavi nazočio je župan Matija Posavec, koji je članicama i članovima HKD-a Pomurje čestitao na svim aktivnostima kojima se njeguje kultura, jezik i običaji: „ Tradicija, kultura i bogata povijest glavne su odrednice na kojima Međimurje gradi svoju budućnost, a vi nam u tome pomažete. Ovih dana obilježavamo i prvu godišnjicu uvrštavanja međimurske popevke na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva te zahvaljujem svima vama koji ste aktivni čuvari i promotori popevke. Međimurska županija i dalje će u svakom pogledu biti uz vas, financijski pomagati brojne projekte, poput  Hrvatskog doma, jedinog takve vrste u Sloveniji. Snažno podržavamo i projekt razvoja Hrvatskog kulturnog turističkog centra „Zrinski“ u Lendavi s ciljem promicanja djelatnosti i očuvanju hrvatske kulturne baštine u susjednoj Sloveniji, kao i cjelokupni doprinos njegovanja tradicije našega kraja.
Za dobru atmosferu pobrinula se klapa Čikat i tamburaški sastav Zrin. Uz brojne Međimurce svečanosti je nazočio gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak i predsjednik Zajednice HKUU Međimurske županije Dejan Buvač.
Hrvatsko kulturno društvo Pomurje iz Lendave osnovano je 2005. godine sa ciljem povezivanja Međimuraca koji žive u pograničnom prostoru Republike Slovenije, te očuvanju tradicije, kulture, jezika i običaja svog zavičaja. To pokazuju nizom organizacije kulturnih događanja i priredbi, a u okviru svog djelovanja imaju tamburaške, folklorne, novinarske i mnoge druge sekcije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content