Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Predstavljen Hrvatski kajkavski kolendar za 2020. godinu

Datum objave: 22. studenoga 2019.

84 autora i 117 tekstova na više od 450 stranica čine Hrvatski kajkavski kolendar za 2020. godinu, 28. izdanje tiskovine koja njeguje međimurski i kajkavski identitet, običaje i jezik. Ovogodišnje izdanje kalendara predstavili su predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica, glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Ivan Pranjić, tajnik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Tomo Blažeka i glavna urednica Kolendara Anita Novak, a samom predstavljaju uz brojne predstavnike kulturnog i društvenog života Međimurja, nazočili su župan Međimurske županije Matija Posavec i zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović.
Kolendar je čuvar sjećanja na važne povijesne događaje, ljude, krajeve, na stare običaje kojima prijeti zaborav. Upoznaje nas s mnogim događajima, donosi zanimljive tekstove i okuplja najbolje od Međimurja i sjeverozapadne Hrvatske.“, istaknula je glavna urednica Kolendara Anita Novak.
Hrvatski kajkavski kolendar za 2020. godinu zbir je raznovrsnih tema, od povijesnih i društvenih do gospodarskih i prirodoslovnih. Glavna tema broja je Nikola VII. Zrinski Čakovečki, a stručni tekstovi o hrvatskom velikanu upoznaju nas s najvažnijim događanjima u povijesti cijele velikaške obitelji Zrinski. Završni dio kalendara čine literarni radovi na standardnom i kajkavskom jeziku te obuhvaća tekstove učenika osnovnih i srednjih škola koji su izabrani na natječaju koji provodi Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu.
Kultura, običaji i povijest najznačajniji su dio našeg identiteta koji je istinsko bogatstvo Međimurja, a o tom bogatstvu moramo s pažnjom skrbiti i njegovati ga. Moramo ostaviti trag skrbeći o bogatoj povijesti i prenositi je budućim generacijama, a to najbolje činimo pisanom riječi. Obilježili smo 355. godina od smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog, 380. godina od kako je proglašen banom, 360. godina od dolaska franjevaca u Međimurje, a u 2020. godini nas čeka obilježavanje 400. obljetnica rođenja Nikole Zrinskog Čakovečkog.“, poručio je župan Matija Posavec te dodao da je novo izdanje Hrvatskog kajkavskog kolendara odličan uvod u obilježavanje tog značajnog jubileja.
Predstavljanje Hrvatskog kajkavskog kolendara glazbenim programom obogatio je bend Genadešus.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content