Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana redovita sjednica Vijeća Saveza Alpe Jadran

Datum objave: 22. studenoga 2019.

U Varaždinu je u četvrtak, 21. studenoga održana redovita sjednica Vijeća Saveza Alpe Jadran na kojem su se okupili čelnici regija članica Koruške, Gradišća i Štajerske iz Austrije, Skupnosti občin Slovenije, mađarske županije Vas te Međimurske, Krapinsko-zagorske, Istarske i Primorsko-goranske županije, dok je ispred Međimurske županije sjednici prisustvovao zamjenik župana Josip Grivec i Marija Stanković, viša stručna suradnica za europske poslove, međunarodnu suradnju i regionalni razvoj.
Glavni tajnik Saveza Thomas Pseiner podnio je izvješće o radu za razdoblje 2018./2019. istaknuvši kako u prethodne dvije godine Savez je podupirao ukupno 66 projekata koji suradnjom organizacija civilnog društva usko povezuju zajednička interesna područja svih regija članica.
Sjednica je rezultirala i razgovorom o ostvarivanju ciljeva “Strategije geografskog područja Alpe – Jadran do 2027.” usredotočenih na područje zapošljavanja, energetske učinkovitosti, razvoj organizacija civilnog društva, obrazovanje te osobno i profesionalno usavršavanje. Potvrđene su i izmjene prijavnog obrasca na natječaj Saveza Alpe Jadran te izrada evaluacijskog obrasca za ocjenu pristiglih projektnih prijava, a u svrhu transparentnosti i jednakih prilika za svakog pojedinog prijavitelja.
Naglašena je međusobna suradnja i povezanost visokoobrazovnih institucija na području Saveza Alpe Jadran, predstavljeni su projekti primjeri dobre prakse kroz koje je naglašena važnost ulaganja u sustav civilne zaštite i prevencije katastrofa, ali i važnost jačanja kulturnog europskog identiteta. Natječaji Saveza uvijek podupiru zajedničke projekte organizacija civilnog društva, ali pružaju i financijsku podršku u pripremu projekata koji će se aplicirati na korištenje sredstava fondova Europske unije.
Po završetku sjednice, uslijedilo je glasanje o pitanju predsjedanja Vijećem Saveza Alpe Jadran za slijedeće dvogodišnje razdoblje koje je rezultiralo ponovnim izborom Varaždinske županije.
Spomenimo da je Međimurska županija ušla u Savez Alpe – Jadran 2013. godine radi poboljšanja trans-regionalne i prekogranične suradnje te kako bi svim zainteresiranim dionicima olakšala suradnju u pronalaženju partnera i iskorištavanje EU programa i natječaja.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content