Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Gornjem Kuršancu i Čakovcu obilježena 355. godišnjica smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog

Datum objave: 20. studenoga 2019.

Prigodnom svečanošću u Gornjem Kuršancu i Čakovcu, u srijedu, 20. studenog 2019. godine obilježena je 355. godišnjica smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog, hrvatskog bana, vojskovođe i pjesnika koji je tragično poginuo u Kuršanečkom lugu 18. studenog 1664. godine.
Polaganje vijenaca i paljenje svijeća održano je kod spomenika Nikoli Zrinskog Čakovečkom u Gornjem Kuršancu gdje su se prigodnim govorima obratili gradonačelnik Grada Mursko Središće i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Dražen Srpak, državni tajnik u Ministarstvu obrane i izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane Zlatko Jakop i zamjenik načelnika Općine Nedelišće Željko Kacun koji su istaknuli važnost Nikole Zrinskog Čakovečkog za međimursku, hrvatsku i europsku povijest.
Nikola Zrinski Čakovečki cjelokupnim svojim životom i svojim djelovanjem zadužio je naraštaje hrvatskog i mađarskog naroda. Njegova žrtva nije bila uzaludna već je kroz minula stoljeća svijetlila brojnim hrvatskim naraštajima kao nadahnuće, kao putokaz u borbi za nacionalne interese i kao dokaz kako su žrtve temeljni kamen novih uspona i pobjeda.“, naglasio je pročelnik Družbe Braće Hrvatskoga Zmaja – Zmajski stol Čakovec Ivica Zanjko.
Obilježavanju su prisustvovali pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu i izaslanica ministrice kulture Vesna Pascuttini-Juraga, župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenikom Josipom Grivcem, zamjenik predsjednika Skupštine Međimurske županije Franjo Makovec, zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović, predsjednik Gradskog vijeća Grada prelog Đuro Ujlaki, pročelnik UO za gospodarstvo financije Grada Preloga Željko Poredoš, načelnik Općine Nedelišće Darko Dania, načelnik Općine Selnica Ervin Vičević, izaslanstvo Zrinske garde Čakovec predvođeno predsjednikom Đurom Belom, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Ivan Pranjić, ravnatelj Policijske uprave međimurske Ivan Sokač, članovi Vijeća Mjesnog odbora Gornji Kuršanec te predstavnici braniteljskih udruga. Vijenac su položili i zamjenik gradonačelnika Szigetvára Zoltán Varga te voditelj Zrinyi kadeta iz Murakeresztura Laslo Papoci.
Nikola Zrinski Čakovečki ostavio je velik trag u Međimurju i naša je obveza da baštinimo njegov lik i djelo. Ove godine obilježavamo 355. obljetnicu njegove smrti, ali i 360. godina osnivanja franjevačkog reda u  Međimurju za što je najzaslužniji upravo naš velikan.“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec dodavši da je 2020. godina važna jer će biti obilježen 400. godina od rođenja Nikole Zrinskog Čakovečkog što je još jedna prilika da se njegova ostavština prepozna te dostojno očuva i obilježi.
Zrinska garda Čakovec izvela je počasni pozdrav ispaljivanjem plotuna, a izvedbom skladbi „Vuprem oči“ i „Živjela Hrvatska“ obilježavanje je glazbenim nastupom obogatio je Zbor „Josip Vrhovski“  iz Nedelišća. U crkvi Uznesenja Blažene Djevice održano je misno slavlje koje je predvodio župnik Ivan Munđar u koncelebraciji s gvardijanom Željkom Železnjakom i paterom Stankom Belobrajdićem, a obilježavanje je završeno polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika Nikoli Zrinskom Čakovečkom na Trgu Republike u Čakovcu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content