Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Kolonom sjećanja „I u mom gradu Vukovar svijetli“ odana počast žrtvama grada heroja

Datum objave: 18. studenoga 2019.

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Međimurske županije u suradnji s Gradom Čakovcem i Međimurskom županijom na dostojanstven je način odala počast obilježavanju 28. obljetnice sjećanja na žrtvu Vukovara u Čakovcu, programom pod nazivom „I u mom gradu Vukovar svijetli“. Vijenci su položeni na spomen ploču na igralištu NK „Sloga“ Čakovec, nakon čega je u crkvi sv. Antuna Padovanskog Čakovec služena sveta misa za sve poginule, umrle i nestale branitelje Domovinskog rata i žrtve obrane Vukovara.
Kolona sjećanja koju su sačinjavali predstavnici Međimurske županije predvođeni županom Matijom Posavcem, predstavnici grada Čakovca sa zamjenikom gradonačelnika Mariom Medvedom, članovi Koordinacije Udruga iz Domovinskog rata Međimurske županije s predsjednikom Stjepanom Horvatom, hrvatski branitelj i predsjednik Udruge Vukovarskih branitelja i logoraša Međimurja Željko Sršan, Počasni zdrug UDVRD-a, hrvatski branitelji sudionici obrane Vukovara, članovi obitelji nestalih i smrtno stradalih branitelja, članovi Policijske uprave međimurske, članovi Zrinske garde Čakovec, Udruga civilnog društva, brojni stanovnici grada Čakovca i Međimurske županije, uputila se do Vukovarske ulice u Čakovcu gdje je zapaljeno stotinu lampiona u znak sjećanja. Unutar kružnog toka u Vukovarskoj ulici, lampionima je ispisano „VUKOVAR“.
Potresan je bio govor hrvatskog branitelja i predsjednika Udruge Vukovarskih branitelja i logoraša Međimurja Željka Sršana: „Vukovar je dao Hrvatskoj 600 uništenih tenkova i 24 uništena zrakoplova. Dao je 2.900 poginulih branitelja i civila te 31 poginulo dijete. Na Ovčari su nađena naša četiri prijatelja, četiri međimurska branitelja koji su zvjerski ubijeni i zakopani, isto kao i ostala šestorica koji su poginuli u borbama, a jedan branitelj je nestao. Poginulo je desetero Međimuraca, jedan se vodi nestalim, a još trojica su poginula u proboju. 36 branitelja je ranjeno i 26 zatočeno u logoru. Vukovar je dao 30.000 protjeranih stanovnika i 1.300 nestalih osoba. U Vukovaru je poginulo oko 30% svih poginulih branitelja u Domovinskom ratu. A što je Vukovar dobio nazad, osim obnovljenih zgrada?“, poručio je Željko Sršan. 
„Jutro 18. studenog 1991. godine u cijeloj je Hrvatskoj svanulo teško, hladno i maglovito. Nebo kao da je znalo da toga dana počinje agonija branitelja i civila, kada će biti počinjena zvjerstva za koja je Europa vjerovala da je ostavila iza sebe. I u Vukovaru i u Škabrnji tog je dana utihnuo otpor hrvatskih vojnika, a silina i bezobzirnost kojom su se okupatori počeli iskaljivati nad preživjelima sablaznila je cijeli svijet. Pad Vukovara i Škabrnje otvorio je oči svima koji su mislili da ćemo samostalnost i slobodu lako izboriti, ali u svima nama stvorio je prkos i smjelost da nastavimo s borbom i na kraju pobijedimo. Svi mi danas stojimo na ramenima poznatih i nepoznatih, ubijenih branitelja Vukovara i Škabrnje.“, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Mario Medved.
 „Ovaj komemorativni skup ima samo jedan predznak, a to je poštovanje – pijetet prema žrtvama i prema onima koji su stvarali hrvatsku državu i za nju dali ono najvrjednije što su imali. Bez obzira na protok vremena, čovjek živi dokle god ga se sjećamo, događaji žive dokle god ih obilježavamo i hvala vam svima što ste dolaskom odali poštovanje gradu heroju i prema svim onim slavnim događajima novije hrvatske povijesti. Međimurje je dalo ogroman doprinos u Domovinskom ratu, stotine Međimuraca sudjelovalo je i u obrani Grada heroja Vukovara, ali i na gotovo svim ratištima diljem Lijepe Naše i to treba s posebnim poštovanjem naglašavati. Prije ove kolone služena je sveta misa tijekom koje je župnik fra Tomislav Božiček u svojoj propovijedi kazao važnu rečenicu: „Bez one prave istine nema sreće i napretka, nema iskrenog oprosta i nema trajnoga povjerenja.“ Vjerujem da će nam ta istina biti bliska jer će naši branitelji i dragovoljci, oni koji su prošli put pakla i na sreću preživjeli, educirati buduće generacije o onome što se događalo 90-ih godina. Brojni naši sugrađani već noćas krenut će u Vukovar kako bismo sutra svi zajedno bili dio kolone sjećanja.“, poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Djeca iz Međimurja učit će u Newtonovim sobama u Centru LORI, zahvaljujući sporazumu Međimurske županije i Ludbrega
Stotinu darovitih informatičara i IT stručnjaka u Međimurju  okupila Zimska škola informatike
Danas je rođendan Muzeja Međimurja Čakovec, čuvara kulturno-povijesnog blaga našega kraja
Međimurska županija podržava daljnje aktivnosti Centra za pomoć u kući, osnažujući podršku starijim i nemoćnim sugrađanima
Župan Matija Posavec čestitao europskom viceprvaku i najboljem junioru svijeta Svenu Strahiji
Objavljen poziv za turističke manifestacije i dodijeljeni certifikati za postignuća u održivom turizmu
RJEŠENJE o potrebi postupka prethodne ocjene prihvatljivnosti zahvata za ekološku mrežu - Pošumljavanje Donja Dubrava
Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu dara u naravi u obliku poklon bona hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata s područja MŽ
JAVNI NATJEČAJ za sufinanciranje programa i projekata udruga u području zaštite prava potrošača, zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2024.
Međimurska županija objavila Javni natječaj za su/financiranje programa i projekata udruga koji su od interesa za Međimursku županiju u području zaštite prava potrošača, zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2024. godini
homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content