Utjecaj napredne tehnologije na poslovanje je danas neizbježan, a poslovnim subjektima koji se digitalno transformiraju ona donosi veći i brži rast prihoda, jače poslovne mreže te više plaće. S namjerom da poslodavce upoznaju s važnošću što brže prilagodbe i adekvatne pripreme za promjene koje donose tehnološke inovacije, ali i o važnosti digitalnog poslovanja za gospodarski rast i razvoj te ostalim benefitima koje ono donosi, Poslovni dnevnik, Večernji list i Međimurska županija organizirali su konferenciju „Digitalna poslovna Hrvatska“ – digitalna transformacija međimurskog gospodarstva koja je održana u četvrtak, 14. studenoga 2019. godine u multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Digitalna poslovna Hrvatska novi je projekt Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista kroz koji smo odlučili progovoriti o prednostima digitalizacije i napraviti neku vrstu demistifikacije tog pojma kroz stvarne brojke, primjere i mogućnosti koje digitalizacija pruža u lokalnoj i državnoj upravi, ali i u realnom sektoru. “, poručio je glavni uredni Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević.

Kako iskoristiti digitalizaciju i koje mogućnosti nudi samo su neke od tema kojima su bila posvećena predavanja i paneli konferencije. Međimurska županija primjer je učinkovite javne uprave u čiji je sustav E-građani prijavljeno 20 113 građana što je mnogo više od hrvatskog prosjeka. „Digitalizacija je u današnje doba ključni proces kojemu se u budućnosti trebamo posvetiti s još više pozornosti. Nastojimo, unutar okvira regionalne javne uprave stvoriti što više mogućnosti digitalizacije za naše građane i potaknuti ih da koriste nove tehnologije. Želimo biti digitalno društvo te kao javna uprava Međimurska županija želi biti predvodnik u tome, a to će se osjetiti od 1. siječnja 2020. godine kada Ured državne uprave prelazi pod ingerenciju Županije. Intenzivno radimo na ubrzanju, pojednostavljenju i digitalizaciji brojnih procesa koji su u našoj nadležnosti“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Predavanje o digitalnoj transformaciji i njenoj ulozi u 21. stoljeću održao je profesor Vjeran Strahonja s Fakulteta organizacije i informatike, dok je načelnik Sektora razvoja digitalne infrastrukture i usluga u javnom sektoru Božo Zeba govorio o sustavu E-građani i digitalizacija društva.

Održane su radionice o implementaciji koncepta industrije 4.0 te priprema malih i srednjih poduzeća za tehnološku budućnost, a na teoriju i prakse digitalne transformacije osvrnuli su se u panelu profesor Vjeran Strahonja, Damir Kolmanić iz AXIOM d.o.o., Vesna Vrbanec iz DIA d.o.o., Božo Zeba i direktor Tehnološko inovacijskog centra Međimurje Ivan Plačko.

Međimursko gospodarsko je tradicionalno prilično snažno i imamo jaku industriju, no paralelno se razvija i niz informatičkih poduzeća. Fokus stavljamo na tradicionalna poduzeća koja nastojimo potaknuti da transformiraju svoje sustave i koriste nove tehnologije, a na nama je da im omogućimo uvjete u kojima mogu stvarati nove proizvode obogaćene digitalnim tehnologijama.“, zaključio je Plačko.