Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Andrašec u interpretaciji hrvatskoga juga – 4. Furjonova zviezda spojila Međimurje i Dalmaciju

Datum objave: 10. studenoga 2019.

Tradicijski napjevi Florijana Andrašeca odzvanjali su u subotu, 9. studenoga 2019. godine u Župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu zahvaljujući projektu "Furjonova zviezda", započetom 2016. godine s ciljem promocije zborske glazbe, vrsnih skladatelja, međimurske narodne baštine i kulturnog nasljedstva poznatog pučkog pjesnika i glazbenika Florijana Andrašeca.
Rodom iz Dekanovca, Andrašec je jedan od najznačajnijih pučkih književnika i glazbenika, koji ima velik značaj za svoje rodno mjesto, Općinu Dekanovec, Međimursku županiju, ali i Hrvatsku u kontekstu pučke tradicijske kulture. Upravo je Općina Dekanovec glavni organizator ovog projekta koji već četiri godine za redom omogućuje skladateljima i obrađivačima narodnih melodija da u svoj suvremeni glazbeni izričaj utkaju napjeve Florijana Andrašeca, na što je ponosan načelnik Općine Dekanovec Ivan Hajdarović koji je koncertu nazočio sa zamjenikom Vladimirom Jambrošićem i gvardijanom župe sv. Nikole biskupa fra Željkom Železnjakom.
Zvijezda ovogodišnjeg koncerta je Hrvatsko pjevačko društvo "Bijaćka vila" iz Kaštela pod dirigentskim vodstvom profesora Andre Čale. "Prijašnjih godina u projekt su se uključili zborovi s područja grada Zagreba, no iznimno nam je drago što smo ove godine utjecaj Andrašeca uspjeli prenijeti na jug Hrvatske i što je Hrvatsko pjevačko društvo "Bijaćka vila" prihvatilo naš poziv.", istaknuo je autor projekta Nikola Sebastian Jambrošić.
Program koncerta "Andrašec u interpretaciji hrvatskoga juga" postavljen je oko premijere izvedbe sakralne skladbe "Lepšega imena gdo bi zreči mogel", čiji je tekst i glazbu napisao sam Florijan Andrašec, a obradio ju je poznati hrvatski skladatelj, pedagog i dirigent Vlado Sunko. Projekt je prihvaćen od lokalne zajednice te se ostvaruje suradnjom Općine Dekanovec, Međimurske županije, Ministarstva kulture, Instituta "Ars musica" te zborova i skladatelja koji doprinose njegovoj realizaciji, a ovogodišnja Furjonova zviezda pokazala je svoj značaj te da iz godine u godinu raste kvalitetom.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content