Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Kazališna družina „Štolcer“ obilježila 10 godina djelovanja

Datum objave: 6. studenoga 2019.

Osnovana 2009. godine kao sastavni dio Pjevačkoga zbora „Josip Štolcer Slavenski“ iz Čakovca, Kazališna družina „Štolcer“ već 10 godina obogaćuje međimursku kazališnu scenu. Veliki jubilej obilježili su u utorak, 5. studenoga 2019. godine u Centru za kulturu, izvedbom prve predstave „Pismo z Galicije“, koja je premijerno izvedena 2010. godine na KAM-u osvojivši nagrade za najbolju predstavu, dramski tekst i režiju.
Samih početaka prisjetio se Dejan Buvač, koji je zajedno s Kristinom Štebih osnovao Kazališnu družinu „Štolcer“. „Prije 10 godina započeli smo priču koja uspješno traje i danas. Sve je krenulo s  predstavom „Pismo z Galicije“ koja je obilježila „Štolcer“, dala nam veliki zamah i od tada svake godine iz naše radionice izlazi po jedna nova predstava.“, istaknuo je Buvač te zahvalio Međimurskoj županiji, Gradu Čakovcu i svima koji podržavaju rad članova Kazališne družine „Štolcer“ i omogućuju da se bave onime što vole i u čemu uživaju.
Trenutno broje dvadesetak članova, dok je kroz „Štolcer“ prošlo oko 50-ak glumaca. Iza sebe imaju 14 predstava – Requiem za žive, Idu Zrinski, Tarzan i svinja na posljednjoj večeri, Se bu dobro mamika, Povelja slobode, Tajni tunel, O mačkama i ljudima na pasji način, A život je, Ne izlazi bez čarapa, Tko je kriv za ljubav?, Bog te nema rad, Adam, Oproštaj i već spomenuta Pismo z Galicije. Dosad su ubilježili 75 izvedbi navedenih predstava, ostvarili 30 nominacija i osvojili 45 nagrada.
Obilježavanju 10 godina djelovanja nazočili su zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović, tajnik Hrvatskog sabora kulture Dražen Jelavić i stručna suradnica za kazališnu, književnu i likovnu kulturu HSK Martina Brumen. Povodom jubileja objavljena je prigodna fotomonografija u kojoj je zabilježena bogata povijest „Štolcera“ tijekom desetljeća djelovanja.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content